Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğana, ayçiçeği konusunda mektup gönderdiklerini bildirerek, Başbakan Erdoğana gönderdiğimiz mektupta, ayçiçeğinde içinde bulunulan durumu anlattık, çözüm önerilerimizi sunduk dedi.
Bayraktar, sorunun çözümü için yağlık ayçiçeğinde kilogram başına 24 kuruş olan desteğin artırılması, ayçiçeği hasadı döneminde Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında, ürün ithalatı yapılmaması gerektiğini belirtti.
Şemsi Bayraktar, Başbakan Erdoğanın, TZOB tarafından gerçekleştirilen bölge toplantılarına katılarak sorunları oda başkanlarından dinlediğini ve anında çözüm getirilmesi için talimat verdiğini, TZOBun yeni hizmet binası açılış törenine ve tören sonrası Yönetim Kurulu toplantısına katıldığını, Yönetim Kurulu üyelerinin kendi bölgeleriyle ilgili aktardıkları sorunlara yakın ilgi gösterdiğini bildirdi.
AYÇİÇEĞİ ÜRETİCİSİ BÜYÜK SIKINTILARLA KARŞI KARŞIYA
Hasat döneminin başladığı bugünlerde ayçiçeği üreticisinin büyük sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını, Başbakan Erdoğanın göstereceği irade ve destekle diğer sorunlarda olduğu gibi ayçiçeği üreticisinin sorunlarını da çözeceğine inandıklarını belirten Bayraktar, mektubunda şu görüşlere yer verdi: "Ülkemizin, hemen hemen her bölgesi yağlı tohumlar üretimine elverişli olmasına rağmen, yağlı tohumlu ürünlerde net ithalatçı ülke konumundayız. Ülkemizde üretilen yağlı tohumlardan elde edilen yağ miktarı 655 bin ton, toplam yağ tüketimimiz ise 2 milyon 145 bin tondur. Yağ ihtiyacımızın sadece yüzde 30,5i ülkemizde üretilen yağlı tohumlarla karşılanmakta, yüzde 69,5i ise ithal edilmektedir. Şöyle ki; 2012 yılında yağlı tohum ithalatı 2 milyon 131 bin ton, bitkisel yağ ithalatı 1 milyon 325 bin ton ve bunların işlenmesi sonucu arta kalan küspelerin ithalatı ise 1 milyon 880 bin ton olmuştur. Bütün bu ithalat kalemlerine ödediğimiz döviz tutarı ise 3,6 milyar doları bulmuştur. Üreticilerimizi adeta boğan ithalatımız, yıllar içinde sürekli artmıştır. Ülkemizde; ayçiçeği, kanola, pamuk, mısır, fındık ve soya yağı olmak üzere toplam 950 bin ton yemeklik sıvı yağ tüketilmektedir. Halkımız yemeklik olarak sıvı yağ tüketiminde öncelikle ayçiçeğini tercih etmektedir. Toplam 950 bin ton yemeklik sıvı yağ tüketiminin yüzde 80ini ayçiçeği oluşturmaktadır. Rakamlar göstermektedir ki, ayçiçeği yağı halkımız için olmazsa olmaz gıdalar arasında yer almaktadır.Yağlı tohumlu bitkilerdeki açığın kapatılmasına yönelik alınan tedbirler ile birlikte en önemli ilerleme ayçiçeği üretiminde yaşanmış, önemli artışlar kaydedilmiştir. Nitekim, 2000 yılında 800 bin ton olan ayçiçeği üretimi, 2012 yılında 1 milyon 200 bin tonu yağlık, 170 bin tonu çerezlik olmak üzere 1 milyon 370 bin tona yükselmiştir. 2013 yılında ise 1 milyon 350 bin tonu yağlık, 150 bin tonu çerezlik olmak üzere toplam 1 milyon 500 bin tona çıkacağı beklenmektedir. Geçen yıla göre, yağlık ayçiçeği üretimimiz yüzde 12,5 artış göstermiştir.
iha.com.tr
Başbakan'a ayçiçeği mektubu!
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğana, ayçiçeği politikası ve üreticilerin beklentileriyle ilgili mektup gönderdi.
YORUM EKLE
1
Öztiryakiler ile yemekler güvenle taşınıyor
2
Kilikya Worldfood İstanbul 2013'e katılıyor
3
Öğrenciye ücretsiz yemek müjdesi
4
Fast food çalışanları kazan kaldırdı
5
Pastırma ve sucuk pazarına "tatilci" morali
6
Gıda analizleri tek noktada toplanıyor
7
"Hayatın lezzeti"ne iki yeni ürün katıldı
8
Tuzun rengi neden değişti?
9
Uyuşturucu etkisi yapıyor!
10
Kırmızı et dünyası İstanbul'da buluşuyor
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
05:35
GÜNEŞ
06:59
ÖĞLE
12:57
İKİNDİ
16:10
AKŞAM
18:45
YATSI
20:04