Gıda mühendisleri adalet istiyor

Gıda mühendisleri, özel sektörde ve kamuda önlerine engeller çıkartılması nedeniyle gıda güvenliği alanında sorunlar yaşandığını açıkladı.

Gıda mühendisleri adalet istiyor
Gıda Mühendisleri Odası’ndan yapılan açıklamada, gıda ile ilgili uzmanlığı olmayan kişilerin gıda maddeleri konusunda bilgi kirliliği yaratarak, tüketicide panik havası oluşturduğuna dikkat çekildi.

Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası’nın 10. Olağan Genel Kurulu, 15-16 Mart 2014 tarihlerinde Ankara’daki Başkent Öğretmenevi’nde gerçekleştirildi. Ülkenin dört bir yanından gelen yaklaşık 400 gıda mühendisi delege ve üyenin katılımıyla toplanan genel kurulun ilk gününde, ülkenin, odaların ve gıda mühendislerinin sorunları ile ilgili ortak bir basın açıklaması yapıldı. 

BİLGİ KİRLİLİĞİ VURGUSU
“Halk Sağlığının Gönüllü Neferi Olan Gıda Mühendislerinin Sesini Duymayanlara İsyanımızdır!” başlıklı açıklamada, gıda mühendislerinin özel sektörde ve kamuda varlığı ve etkinliğinin önüne engeller çıkartılması nedeniyle gıda güvenliği alanında sorunlar oluştuğu kaydedildi.

Açıklamada, gıdalara ve gıda mühendislerine yönelik bilgi kirliliği yaratıldığının da altı çizilerek, şöyle denildi: 
“Ne yazık ki bugün ülkemizde, gıda sektörünün gereksinimlerini bilmeyen, sorunlarını saptayamayan ve bunun sonucu olarak da doğru politika üretemeyen bir yönetim anlayışı mevcuttur. Gıda ile ilgili uzmanlığı olmayan kişiler de yorum yapmakta, bilgi kirliliği yaratmakta ve kamuoyunu yanlış yönlendirmektedir.

Gıda üretimi, bitkisel ve hayvansal temelli üretilen hammaddenin işlenmesidir. İnsanoğlu çiğ halde et-süt tüketemediği gibi, başaklardaki buğday taneleri de işlem görmeden tüketilemez. Tarla ve çiftlikte üretimde Ziraat Mühendisleri ve Veteriner Hekimler; üretilen bu hammaddelerin tüketilebilir hale getirilmesi, işlenmesi ve kontrolü süreçlerinde Gıda Mühendisleri vazgeçilmez mesleklerdir. Gıda mühendisliği, mühendislik ile gıda bilimleri arasında kurulması zorunlu olan bağı sağlar, endüstriyel üretim için özgün ve vazgeçilmezdir.

Konu uzmanı olmayan bir avuç ‘bilim adamı’ sıfatı kullanan kişi, gıda maddeleri ve gıda mühendisliği konusunda kamuoyunu yanıltmakta, tüketici algısını olumsuz yönde etkileyerek temel gıdalardan uzaklaşmalarını sağlamakta, hiçbir bilimsel temeli olmayan söylemlerle tüketicide panik havası yaratmaktadırlar.

Gıda adına söylenecek her sözde en doğru bilginin yine Gıda Mühendisleri tarafından verileceğini kimse unutmamalıdır.

Buradan en yüksek tonda sesleniyoruz: 
Mesleğimizi, uzmanlık alanımızı ve meslek haklarımızın korunmasında, mesleki denetimde vazgeçilmez olan odamızın haklarını kararlılıkla korumaya devam edeceğiz!
Halk sağlığını koruma ve gıda güvenliğini sağlama mücadelemize devam edeceğiz!
Tüketicinin yanıltılmasına izin vermeyeceğiz!
Tüm bunları hak ettiğimiz koşullarda gerçekleştirmek için birlik ve dayanışmamızı koruyacak ve güçlendireceğiz!
Kamu otoritesine sesleniyoruz: Artık bu sesi duyun!”

Güncelleme Tarihi: 20 Mart 2014, 15:23

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52