"Bakanın müjdesi boş çıktı" iddiası!

CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in açıkladığı çeltik fiyatıyla ilgili müjdenin boş çıktığını söyledi.

CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in açıkladığı çeltik fiyatıyla ilgili müjdenin boş çıktığını söyledi.

Edirneli Çeltik üreticisinin sorunlarına sessiz kalınmaması gerektiğini ifade eden Değirmendereli, Edirne'de gerçekleştirilen Çeltik Çalıştayı'nda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker'in Edirneli üreticilere verdiği müjdenin boş çıktığını belirtti. Bakan Mehmet Mehdi Eker'in halka açıkladığı fiyatın 1.165 olmasına rağmen, bugün TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi)'nun çeltik alım fiyatının 1 TL'nin altında olduğunu dile getiren Kemal Değirmendereli, bu politikanın sonucu piyasa fiyatlarının geçen yılki seviyede kaldığını, TMO'nun mal alacağı müjdesinin boş çıktığını, TMO Edirne Şubelerinin düşük miktarlarda alımlar yapmasının üreticiyi zor duruma soktuğunu kaydetti.

Havsa'da günlük 100 ton, İpsala'da günlük 250 ton, Keşan'da günlük 200 ton, Meriç'te günlük 100 ton Uzunköprü'de günlük 150 tonluk alımlarla üreticinin malını harmandan kaldırmasının mümkün olmadığını aktaran Değirmendereli; "Bu alım miktarları göz boyamaktır. Bu alım miktarlarıyla üreticinin malı İpsala'da en az 18 ay, Havsa'da 6 ay, Keşan'da 6 ay, Uzunköprü'de 10 ay, Meriç'te 14 ay sürecektir. Bu süre içerisinde üretici malını nerede depolayacaktır?" dedi.

Kemal Değirmendereli, üreticinin borçlarından dolayı malını bir an önce nakde dönüştürmek mecburiyetinde olduğunu, hava koşulları nedeniyle verimin ve randımanların düşüklüğünün üreticiyi ayrıca mağdur ettiğini vurguladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın acilen TMO Alım miktarlarını arttırması, alımlar hızlandırılmasını ve Pazar günleri de alım yapılmalısı gerektiğine dikkat çeken Değirmendereli, "Üreticinin malı açıklanan fiyatlardan, gerçekçi fiyatlardan değerlendirilmelidir. Rutubet oranında havaların yağışlı olması da göz önüne alınarak esneklik sağlanmalıdır. Alımlardaki kırmızı tane oran arttırılmalıdır. TMO Alım merkezleri arasındaki uygulama farkları giderilmelidir." şeklinde konuştu.

Geçen yıla göre çiftçiliğin en önemli girdilerinden olan mazot fiyatlarının %22, gübre fiyatlarının %40, elektrik fiyatlarının ise %34.9 artmış olduğunun da altını çizen Kemal Değirmendereli, sözlerine şöyle devam etti: "Çeltik üreticisi geçen yıl zarar ettiği halde zor koşullarda kredi kullanarak bu yıl yeniden ekim yaptı. Artan girdi fiyatları ve bugünkü piyasa fiyatlarının çeltik üretimini önümüzdeki yıl azaltacağının da altını çizdi."

Ak Parti Hükümeti'nin tarım politikalarında üreticiye desteğinin aynı kaldığını ancak kösteklerinin arttığını kayıt düşen Değirmendereli, şöyle dedi: "Dünya'nın 17'nci büyük ekonomisi ve en hızlı büyüyen ikinci ekonomisi olduğu iddia edilen ülkemizde çiftçiye verilen önem bu mu olmalıdır? AKP Hükümeti hukuk, dış politika, güvenlik ve terör konuları gibi pek çok alanda olduğu gibi ülkeyi iyi yönetememekte, tarım politikaları da mevcut hükümetin üreticiye, çiftçiye verdiği önemi açıkça ortaya koymaktadır. Bugün kendi halkaları ve güdümünde olduklarının dışında kimseyi gözü görmeyen hükümetin, dün kendisine destek verenleri bile karşısına almakta olduğunu görmekteyiz. İnanıyorum ki halkımızın gücü ve desteğiyle bu iktidarın sırtımıza bindirdiği yüklerden CHP iktidarıyla hep birlikte kurtulacağız. Yandaşlarını zenginleştiren değil halkını zenginleştiren CHP iktidarında çiftçimiz ve çeltik üreticimiz derin nefes alacaktır."
Haberler

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52