Okul sütünün akibeti netleşti

Geçen yıl Mayıs ayından itibaren uygulanan Okul Sütü Programı’nın 2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılı’ndaki uygulama tarihi ve kapsamı belirlendi.

Okul sütünün akibeti netleşti

Bakanlar Kurulu’nun 10 Ekim 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Kararı ile “Okul Sütü Programı Uygulama Esasları Hakkında Karar” yürürlüğe konuldu.

Karar uyarınca; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nca ortaklaşa hazırlanan ve 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılının ikinci döneminde yürütülecek olan Okul Sütü Programı kapsamında, ana sınıfı dahil olmak üzere ilkokul öğrencilerine, süt içme alışkanlığını kazandırmak ve dengeli beslenme suretiyle gelişme oranlarını artırmak amacıyla haftada 3 gün, 200 ml sade UHT içme sütü dağıtılacak.

Program doğrultusunda dağıtılacak sütün temini ve dağıtım takvimi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenecek. Program süresince yapılacak okul sütü sevkiyatları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca belirlenecek kriterlere uygun olarak il milli eğitim müdürlüklerinin organizasyonu ve kontrolünde yüklenici tarafından yapılacak.

UHT içme sütü; Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik kapsamında, ülke içinde UHT içme sütü üretimi yapan gıda işletmelerinden 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu çerçevesinde temin edilecek.

Programın koordinasyonu ile okul sütünün tedariki ve illere dağıtımından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı; Okul Sütü Komisyonu tarafından kabul edilen sütün muhafaza edilmesi ve/veya ettirilmesi, okullara ulaştırılması, dağıtılması ve uygun şartlarda tüketimlerinin sağlanmasından Milli Eğitim Bakanlığı; Program uygulama döneminde öğrencilerin gelişme oranlarının ve süt tüketimi alışkanlıklarındaki değişikliklerin tespitine ilişkin çalışmalardan Sağlık Bakanlığı sorumlu olacak.

Aile hekimleri, öğretmenler ve/veya veliler tarafından süte karşı duyarlılığı tespit edilen öğrenciler okul yönetimleri tarafından Program dışında tutulacak. Programın tanıtımı ve Programda yer alan kişi ve kuruluşların eğitimleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın katılımıyla Ulusal Süt Konseyi tarafından yapılacak.

Okul Sütü Programı kapsamında yapılacak ödemeler için gerekli kaynak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na genel bütçeden tahsis edilen ödenekten karşılanacak.

Programla ilgili ödemeler ve diğer hususlarda denetimi sağlayacak tedbirleri, Programdaki sorumluluklarına göre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı alacak.

Kararın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca Kararın yayımı tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde çıkarılacak tebliğ ile belirlenecek.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52