Antalya tropik meyve merkezi oluyor

Antalya'da yürütülen tropikal meyve üretim çalışmaları olumlu sonuç verdi. Geçen yıl dikimi yapılan meyvelerin uyumunun son derece iyi olduğu belirlendi.

Antalya tropik meyve merkezi oluyor
Türkiye'de ticari yetiştiriciliği yapılabilen tropik meyve çeşitliliğini geliştirmek üzere Antalya'da başlatılan proje kapsamında mango, pasiflora, longan, guava, liçi ve dragon (ejder meyvesi) adlı 6 tropik meyveyi yetiştirmek için denemeler yapıldı. Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Akdeniz Üniversitesi(AÜ) Ziraat Fakültesi ile Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) ortaklığında yürütülen proje kapsamında, İl Özel İdaresi'nin finansmanında ABD'nin Miami şehrinden 6 tür tropikal meyvenin 11 çeşidinden 449 fidan getirtildi.

KALİTELİ MEYVE VERDİLER
Antalya'nın Alanya ve Gazipaşa ilçeleri ile Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi araştırma uygulama arazisi ve BATEM'in arazilerinde deneme plantasyonları yapılması planlanan tropikal meyvelerin ilk dikimi, geçen yıl Gazipaşa İlçesi'ne bağlı Macar ve Yakacık köylerinde yapıldı. Macar Köyü'nde 3 dekar arazide 126 fidan, Yakacık Köyü'nde 1,5 dekar arazide 86 fidan dikildi. Bu yıl yapılan kontrollerde dikilen fidanlardan mango ve pasifloranın adaptasyonlarının çok iyi olduğu, kaliteli meyve verdikleri tespit edildi. 

SONRAKİ AŞAMA VERİM DENEMELERİ
Antalya'nın tropik ve yarı tropik meyve yetiştiriciliğine uygun iklimi yapısı nedeniyle böyle bir proje başlatmaya karar verdiklerini söyleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı şöyle dedi.

"Ülkemizde bu manada fiili bir ithalat var. Biz hem ithalatın önüne geçmek için hem de ilimizde alternatif ürünler yetiştirebilir miyiz diye bu projeye başladık. Akdeniz Üniversitesi'nin tavsiyesiyle belirlediğimiz türlerin adaptasyon denemelerini yaptık. Sonra bu türlerin verim denemelerine geçilecek. Bu da başarılı olursa, çiftçiye tavsiye edip yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz." 

MEYVEDEN SONRA SIRA FİDANDA
Meyvelerin iklim koşullarına uyum sağladığını vurgulayan Ahmet Dallı sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bitkiler hayatta kaldı, meyve veriyor ama, bir de bunun maliyet konusu var. Asıl verim denemelerinde bu ortaya çıkacak. Biz bu çalışmanın daha başındayız. Umut varmış gibi görünüyor. Deneme çalışmaları bittikten sonra, bu meyvelerin fidanlarının nasıl üretileceği konusunda da çalışacağız. Piyasaya tavsiyede bulunacağımız için yeter miktarda fidanın sağlanması gerekiyor." 

Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı ayrıca, tropik meyvelere ilişkin denemelerin Türkiye'de ilk defa Antalya'da yapıldığını sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 24 Şubat 2014, 17:52

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52