Afrika tarım alanında yatırım bekliyor

Afrika Birliği İcra Komitesi Daimi Toplantısı'nda bir araya gelen Afrikalı liderler, tarıma yatırımın güçlendirilmesi çağrısı yaptı.

Afrika tarım alanında yatırım bekliyor

Tarım, uzun zamandan beri Afrika ülkelerinin ana sektörü konumunda ve Afrika ülkelerinin ekonomik büyümesi ve yoksulluğun giderilmesi için umut kaynağı olarak görülüyor. Rakamlara göre Afrika'da gayrı safi yurt içi hasılanın yüzde 40'ı ile Afrika nüfusunun yüzde 65'inin esas geliri tarımdan geliyor. Tarım ürünleri ihracatından elde edilen gelir, Afrika kıtasında ihracat gelirinin yarısını aştı. Tüm bunlar tarımın Afrika ekonomisindeki esas konumunu yansıtıyor.

Afrika Birliği'nin kırsal ekonomi ve tarım işleri komitesi üyesi Tumusiime Rhoda Peace, gazetecilere yaptığı açıklamada, tüm Afrika ülkelerinin, gelişme ve istikrar için tarımın oynadığı kritik rolü anladıklarını ve gerekli önlemleri aldıklarını, ancak buna rağmen Afrika kıtasında tarımın geliştirilmesi konusunda hâlâ çeşitli zorluklarla karşılaşıldığını belirtti.

Tumusiime Rhoda Peace, "Şu an tarımda üretim verimliliğimiz hâlâ düşük seviyede. Yeterli kaynak ayıramadık, tarım teknolojisi hâlâ sınırlı durumda. Bunun dışında tarımla uğraşan kişilerin sayısı sürekli azalıyor. Bu kişilerin çoğu yaşlılar, gençler şehirlere akın ediyor." dedi.

Birleşmiş Milletler Afrika Ekonomi Komitesi İcra Sekreteri Carlos Lopes, Afrika'nın sahip olduğu son derece zengin doğal kaynakların uygun şekilde değerlendirilememesi nedeniyle, Afrika'nın, dünyada gıda sıkıntısı yaşayan bölgelerden biri olduğunu söyledi.

BM Afrika Ekonomi Komitesi İcra Sekreteri Carlos Lopes, "Aşağı yukarı 226 milyon Afrikalı, yani her 5 Afrikalı'dan biri açlık sıkıntısı çekiyor. Dünya nüfusunun yüzde 15'ini oluşturan Afrika, dünyada açlıktan etkilenen nüfusun üçte birine sahip." ifadelerini kullandı.

Afrika kıtası tarımsal üretim sıkıntısı çekerken, kıta ekonomisi hızla büyüyor; bu nedenle ortaya çıkan dengesizlik gittikçe artıyor. Dünya Bankası tarafından yayınlanan son rakamlara göre, Sahara'nın güneyindeki Afrika ülkelerinin ekonomisi 2014 yılında yüzde 5,3 büyüyecek. Afrika, Asya'nın ardından dünyada ekonominin hızla geliştiği ikinci bölge konumunda.

İşte bu durumda, Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Nkosazana Dlamini-Zuma, çeşitli ülkelere çağrıda bulunarak, tarıma yatırımı artırmalarını, katma değeri düşük olan geleneksel tarımdan katma değeri yüksek olan modern tarıma geçmelerini istedi. Zuma, bunun Afrika kıta ekonomisinin sürekli ve hızlı bir şekilde büyümesi için son derece önemli olduğunu kaydetti. Zuma, Afrika ülkelerinin 2014 yılında tarımı geliştirmek için bazı tedbirler alacağını söyledi.

Dlamini-Zuma, "2014 yılında tarıma yatırım ve tarımsal üretim gücü yükseltilecek; tarım sektörü geliştirilerek katma değer artırılacak; altyapı tesisleri genişletilerek, tarım teknolojisi ve bilimsel araştırma seviyesi yükseltilecek." ifadeleriyle çağrısını yineliyor.

Afrika ülkelerinin tarıma daha fazla önem vermelerini sağlamak amacıyla, kısa süre sonra düzenlenecek Afrika Birliği Zirvesi'nde, 2014 yılı, Afrika'nın tarım ve gıda güvenliği yılı olarak saptanacak.

Güncelleme Tarihi: 31 Ocak 2014, 13:30

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52