Donmuş balı ısıtmadan tüketin

Donan balın ısıtılması balda bulunan, arının salgıladığı enzimleri yok ediyor. Uzmanlar, tüketicilerin donmuş balı ısıtmadan tüketmesi gerektiğini tavsiye ediyor.

Donmuş balı ısıtmadan tüketin

Donan balın ısıtılmasının balda bulunan, arının salgıladığı enzimleri yok ettiği, bu nedenle de tüketicilerin donmuş balı ısıtmadan tüketmesi gerektiği bildirildi.

Kırklareli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı Rıdvan Ulus yaptığı açıklamada, balın oda sıcaklığında muhafaza edilmesi gerektiğini söyledi.

Tüketicilerin donmuş balı ısıtmadan tüketmesi gerektiğini belirten Ulus, donan balın "gerçek bal" olduğunu vurguladı. Trakya'da üretilen ayçiçeği balının saklanma koşullarına göre 2-6 ay arasında donduğunu ifade eden Ulus, donmuş balın, içerisinde herhangi bir katkı maddesi bulundurmayan bal olduğunu, balın donmasının tamamen şeker yapısından kaynaklandığını kaydetti.

Balın donmasının en büyük nedenini içerisindeki meyve şekerinin az, üzüm şekerinin fazla olması şeklinde açıklayan Ulus, “Donmuş bal yıllarca özelliğini kaybetmeden saklanabilir. Donmuş bala ısıyla ilgili herhangi bir işlem yapılmaması gerekiyor. Isıtılan balın içerisindeki arının salgıladığı enzimler yok oluyor ve sadece doğal şeker kalıyor. Isıtılan bal insan sağlığına zararlı hale gelebiliyor" dedi.

Donan Bal Tercih Edilmeli
Ulus, Kırklareli'de ayçiçeği, çam ve bahar balı olarak üzere üç çeşit bal üretildiğini, her balın kendisine göre özellikleri olduğunu söyledi. Balın, insan sağlığına son derece faydalı olduğunu belirten Ulus, şöyle devam etti:
"Her bir bal çeşidinin kendisine göre has özellikleri var. Tüketicilerimizin özellikle donan balı tercih etmelerini öneriyorum. Orman balı kan yapıcıdır. Bahar balı kan temizleyicidir. Ayçiçeği balının da vücut direncini arttırma özelliği var. Bal insan sağlığına son derece faydalı bir besindir. Balın içerisinde doğal antibiyotik var. Bu antibiyotikler öksürüğe faydalı olduğu gibi vücut direncini de yükseltiyor. Her birey günde en az 2 kaşık bal tüketmelidir."

Güncelleme Tarihi: 31 Ocak 2014, 13:29

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52