MÜSİAD yeni hedeflerini açıkladı

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, yeni Yönetim Kurulu’nu tanıttığı basın toplantısında 2012 – 2013 hedefleri ve faaliyet planını açıkladı.

MÜSİAD yeni hedeflerini açıkladı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) yeni Yönetim Kurulu MÜSİAD Genel Merkezi’nde gerçekleşen bir basın toplantısıyla tanıtıldı. Yeni Yönetim Kurulu üyelerini basın mensuplarına tanıtan MÜSİAD Genel Başkanı, geçmiş dönemde yapılan çalışmalara teşekkür ederek yeni dönem programını açıkladı. Konuşmasına Genel Kurul ile ilgili değerlendirmelerle başlayan MÜSİAD Genel Başkanı, “Her türlü politik ve ekonomik iklimde, ortaya koyduğu istikrarlı ve başarılı çalışmalarla, Türkiye’nin en köklü sivil toplum kuruluşlarından birisi olan MÜSİAD, üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmek için, bütün komisyonları ve kurullarıyla faaliyetlerini sürdürmektedir” diyerek konuşmasına devam etti.
Genel Kurul’un ardından bugüne dek geçen yaklaşık 15 günlük süre içinde, birimlerimizle ayrı ayrı gerçekleştirdiğimiz toplantılar neticesinde, MÜSİAD’ın önümüzdeki döneme ait faaliyet plan ve programını belirlediklerini ifade eden Nail Olpak açıklamasına şöyle devam etti:
4. Dönem Başkanımız Ömer Cihad Vardan’ın başarılı bir başkanlık döneminin ardından, Genel Kurulumuzun teveccühü ile, önce MÜSİAD’ın yeni Yönetim Kurulu belirlendi, akabinde ise Yönetim Kurulumuz aralarından yeni dönem Başkanı olarak beni seçti.
İyi biliyoruz ki, hiç kimse, başarı merdivenlerini elleri cebinde tırmanmamıştır. Bizden önce görev alan arkadaşlarımız, yaptıkları işlere dört elle sarılmış, üstlendikleri sorumlulukları layıkıyla yerine getirmek için var güçleriyle çalışmışlardır. Bugüne kadar MÜSİAD’a emek veren Başkanlarımıza ve Yönetim Kurullarına, huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum.

ÇITAYI YÜKSELTECEĞİZ
“Yeni Yönetim Kurulu ile birlikte, ülkemize ve iş dünyamıza yönelik yaptığımız hizmetlerimizi daha ileri götürecek ve yeni hedeflerle çıtamızı daha yükseğe taşıyacağız” diyen Nail Olpak, “Ülkemizin küresel ölçekte ortaya koyduğu başarının da asıl sahipleri, ellerini ceplerinden çıkararak ülkemizin gelişme basamaklarını tırmanmasına katkıda bulunan, özgüven sahibi, vizyoner, girişimci iş adamlarıdır. MÜSİAD üyeleri, tam 22 yıldır “Cömert Nil ve yeşil Tuna”nın beslediği kardeş kültürler ve coğrafyaları buluşturmak şuuruyla hareket etmiş, Hz. Mevlana’nın “Bir ayağı kendi zemininde sabit, diğer ayağı bütün dünyayı dolaşan pergel gibi olun” öğüdüne uygun olarak, dünyanın dört bir yanına yelken açmışlardır” dedi.
MÜSİAD’ın, MÜSİAD’ın üyelerinin, MÜSİAD’ın “Yüksek ahlak – Yüksek Teknoloji” düsturunun, MÜSİAD’ın 22 yıl öncesinden bugünlere ışık tutan vizyonunun daha iyi anlaşıldığı bir dönemde, MÜSİAD’ın yeni yönetimi olarak, dün nasılsa, yarın da hiç bir ayrım yapmadan, Türkiye yararına her işte, herkesle, ekonomik ve sosyal ilişkiler kurmaya devam edeceklerini ifade eden Olpak, bununla da yetinmeyip, iş yaptıkları her alanda Türkiye’nin vizyonunu geliştirecek sosyo-ekonomik etkileşimlerle, ülkemize toplumsal katkılar sağlayacaklarını belirtti.
Türkiye’nin sahip olduğu büyük potansiyele inanarak 22 yıldır Türkiye’nin ilerlemesi için çalıştıklarını ifade eden Olpak, “Günden güne büyüyor, Türkiye’nin ve dünyanın her köşesine yayılıyoruz. MÜSİAD çatısı altında toplanan işadamlarına, özgüven, vizyon, yeni pazarlar kazandırıyor, onların Türkiye ekonomisine daha fazla katkı sağlamalarına imkan oluşturuyoruz. Bugün MÜSİAD üyeleri, ülkemizin ihracatının %15’ini gerçekleştiriyor, milli gelirimizin 105 milyar dolarını üretiyor ve ülke istihdamına 1,2 milyon kişilik bir katkı sağlıyor” dedi.

Olpak konuşmasına şöyle devam etti:
Son yıllarda uluslararası alanda yaşanan gelişmelerle birlikte, yakın coğrafyamızda; istikrar, güvenlik ve özgürlük kuşağının yanı sıra, geniş ve ölçek ekonomilerini kullanan iktisadi refah havzalarının oluşmaya başlaması, işadamlarına pazar çeşitliliği ile birlikte yeni fırsatlar sunmuştur. Ülkemizde de, özellikle 2000 sonrası dönemde yakalanan siyasal istikrar, ekonomik istikrarla pekiştirilmiş, bunun sonucu olarak birçok alanda olumlu gelişmeler görülmüştür. Şimdi, Türkiye daha hareketli, daha bereketli bir ekonomik sürece girmektedir. Ancak bu, “taşı delen, damlaların kuvveti değil, sürekliliğidir” gerçeğini bilerek, yol alacağımız bir dönemdir.
Bilindiği gibi, artan enerji ihtiyacımız, doğu ve kuzeydeki zengin enerji kaynaklarına sahip komşularımızla daha yakın ilişkiler kurulmasını gerektirmektedir. Öte yandan, Enerji ihtiyacımızı daha fazla kendi kaynaklarımızdan karşılamak amacıyla, nükleer de dahil olmak üzere, tüm alternatif enerji kaynakları, güvenlik, maliyet avantajı ve çevre duyarlılığı da göz önünde tutularak, daha hızlı ve etkin bir şekilde devreye alınmalıdır.
Ülkemizin 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alması hedefi, kamunun ve özel sektörün küresel rekabete tam anlamıyla hazır olmasını zorunlu kılmaktadır. Ülkemiz, ortaya koyduğu performansla birlikte, kritik bir eşiğe gelmiştir. Geldiğimiz konumda, orta gelir seviyesinden yüksek gelir seviyesine geçebilmemiz için, öncelikli alanlar iyi belirlenmeli, yapısal ve mikro reformlar hızla uygulanmalıdır.
Bu noktada, teknolojiyi yalnızca kullanan değil, aynı zamanda üreten bir ülke olarak, yeni kalkınma hamlesiyle birlikte, sanayide ileri teknolojiye hızla geçilmelidir.
Alvin Toffler’in de işaret ettiği gibi “İlk çağlarda güçlü olan, endüstri çağında zengin olan kazanırdı. Bilgi çağında ise bilgili olan kazanacaktır!” Bu sebeple, en değerli sermayemiz olan insan kaynağımız güçlendirilmeli, daha fazla katma değer üreten girişimcilik desteklenmelidir.
Elbette, tüm bu uzun süreli hedef ve planlar için, özgürlükleri kısıtlamayan, ülke kalkınmasına katkı sağlayan istikrarlı politikalar ve uygulamalara devam edilmeli, demokrasimizin kalitesi ve standartları da yükseltilmelidir.
Bu bağlamda, toplumun tamamını kucaklayan, özgürlükleri evrensel normlar seviyesine çıkaran, sivil, çoğulcu, demokratik yeni anayasa süreci mutlaka tamamlanmalıdır. MÜSİAD olarak biz, toplumsal uzlaşmaya dayalı, “sivil” bir “anayasa” idealini gönülden desteklediğimizi bir kez daha sizlerin huzurunda vurguluyoruz.
Küresel krizin, Anayasa çalışmalarının, Başkanlık sisteminin ve uzun süreli hedeflerin konuşulduğu bir ortamda, biz de yeni dönem hedeflerimizi bu gelişmeler ışığında belirlemeye gayret ettik.

MÜSİAD’ın yeni Genel Başkanı Nail Olpak yeni döneme ilişkin öncelikli alanlar ve faaliyet programını şu şekilde açıkladı:
HEDEFLER – ÖNCELİKLİ ALANLAR VE FAALİYET PROGRAMI
Hedeflerimizi, komisyonlarımız aracılığıyla gerçekleştireceğimiz için, öncelikli çalışma alanlarımızı, komisyonlarımızla ilişkilendirerek aktarmak istiyorum.

EĞİTİM VE KÜLTÜR KOMİSYONU
Bu yıl odaklanacağımız ilk hedefimiz “Eğitim ve İnsan Kaynağının Gelişimi ve Girişimciliğin Geliştirilmesi” konuları olacak. Üyelerimizin ihtiyaçları doğrultusunda, geleneksel değerlerimizle desteklenen, çok yönlü ve kavrayıcı bir metotla eğitimler düzenlemeye devam edeceğiz. Bu sebeple, daha önce adı “Eğitim Komisyonu” olan komisyonumuzun adını, bu yıldan itibaren “Eğitim ve Kültür Komisyonu” olarak değiştiriyoruz.
İş dünyası olarak, ihtiyaçlarımızı karşılayacak yetişmiş eleman sorunumuzu sürekli dile getiriyor, meslek eğitiminin en çağdaş şekilde ve en uygun yaş aralığında başlatılarak, stratejik sektörlere de ara eleman yetiştirecek şekilde hayata geçirilmesini son derece önemsiyoruz. Bu doğrultuda, komisyonumuz, “MÜSİAD AKADEMİ” programlarına ilaveten, üç üniversite ile imzalanacak protokollerle “Üniversite Sanayi İşbirliği”ni geliştirecek uygulamalı eğitimleri hayata geçirecektir.

BİLİM VE TEKNOLOJİ KOMİSYONU
Odaklanacağımız ikinci temel hedefimiz ise, AR-GE, inovasyon ve teknoloji geliştirme ihtiyacımız olacak. Bildiğiniz gibi, yaklaşık bir ay önce kamuoyuyla paylaştığımız, “Küresel rekabet için AR-GE ve İnovasyon” raporumuzda ortaya konan projelerin uygulanması için, “Bilim ve Teknoloji Komisyonumuz öncelikli olarak, “Teknoloji Panelleri”ne devam edecek. Ayrıca, raporumuzda önerilen projelerle ilgili çalışma grupları oluşturularak bu yıl da bir Çalıştay düzenlenecek.

SEKTÖR KURULLARI KOMİSYONU
Üçüncü temel hedefimiz, Sektör Kurulları Komisyonumuzun öncülüğünde, sektör kurullarımızla faaliyetlerini ve çerçevesini çizeceğimiz, “Sektörel Büyüme Stratejilerine Katkı Sağlamak” olacak. Bu konudaki hedeflerimizden birkaç örneği de sizlerle paylaşmak isterim.
“Makine Sektör Kurulumuz” makine sektörünün 2023 ihracat hedefi doğrultusunda “Sektörü 2023’e Taşıyacak Makineler” ve özellikle “Yerli Uçak ve Raylı Sistemlerin Üretimi” konularını çalışacak. Ayrıca, sektörün hedefleri, dönüşümü ve ihtiyacını belirlemek üzere tüm sektörel dernekleri bir araya getirecek.
Benzer bir çalışmayı “Tarım ve Gıda Sektör Kurulumuz” yürütecek. Türkiye tarımının sektörel stratejisinin belirlenmesi, kırsal kalkınmanın küresel standartlara yükseltilmesi ve ülkenin var olan potansiyelinin kullanılması amacıyla Tarım ve Gıda Sektör Kurulumuzun oluşturduğu, “Türkiye Gıda Meclisi” ile birlikte, bu yıl ortak çalışmalar yürüteceğiz. “Tarım ve Gıda Meclisi”, “Helal Gıda” ve “Türk Tohumu” gibi önemli konu başlıklarında çalışmalar hazırlayacak. Diğer sektör kurullarımız da benzer çalışmaları kendi alanlarında gerçekleştirerek, her biri sektör vizyonuna ilişkin raporlar hazırlayarak kamuoyuna sunacak.

AR-GE&PROJE VE DESTEKLER KOMİSYONU
Bu yıl KOBİ’lerin gelişimi ve rekabet gücü kazanması, ele alacağımız dördüncü temel hedefimiz olacak. Yeni oluşturduğumuz “AR-GE& Proje ve Destekler Komisyonumuz” üyelerimizin kurumsallaşma, proje geliştirme ve desteklere erişimi konularında çalışmalar yürütecek.
Bu hedef doğrultusunda eylem planını ortaya koyacak, ancak, sadece kurs, seminer ve eğitimlerle yetinmeyip, üyelerimize vereceği somut desteklerle onların sonuca ulaşmalarını sağlayacak.

TEŞKİLATLANMA VE ÜYE İLİŞKİLERİ
Büyüyen organizasyonumuzun teşkilat yapısı da sürekli yenilenmeyi gerektirmektedir. Bu sebeple, bu yıl Teşkilatlanma Komisyonumuzu üç komisyona ayırdık.
İlk olarak “Yurtiçi Teşkilatlanma Komisyonumuzun” hedefi, şubeler ve temsilciliklerle ilgili faaliyetleri yürütmek ve bu dönem MÜSİAD bayrağını, ülkemizin 15 yeni yerinde daha dalgalandırmak olacaktır.
Ayrıca, iki ayda bir, farklı bir şubemizin ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve ülke gündemini ilgilendiren konuların en üst düzeyde ele alındığı, ilgili konularda her şubenin katılımıyla hazırlanan raporların sunulduğu ve toplantının gerçekleştirildiği bölgede, bir MÜSİAD rüzgârının estirildiği “Genel İdare Kurulu” toplantılarımıza, bu dönemde de devam edilecek. 2012 yılında 08

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52