Bosna tarımına Türkiye desteği

Mehdi Eker, Türkiye'nin Bosna Hersek ile tarım, hayvancılık ve gıda alanında daha önemli iş birlikleri gerçekleştireceğini söyledi.

Bosna tarımına Türkiye desteği
Gıdavitrini - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Saraybosna İş Formu’na katılmak üzere Bosna Hersek’e gitti. Türkiye'nin Bosna Hersek ile tarım, hayvancılık ve gıda alanında daha önemli iş birlikleri gerçekleştireceğini vurgulayan Bakan Eker, Türkiye’nin tarım ve gıda alanındaki tecrübelerini Bosna Hersek ile paylaşacağını dile getirdi. Bakan Eker, Bosna Hersek Federasyonu Başbakanı Nermin Nikşiç ve Tarım, Su Yönetimi ve Ormancılık Bakanı Jerko İvankovic Lijanovic ile Saraybosna'da Federasyon'a ait hükümet binasında bir araya geldi. Görüşmelerin ardından yapılan ortak basın toplantısında konuşan Bakan Eker, Türkiye'nin Bosna Hersek'e tarım ve hayvancılık alanında daha önce Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) aracılığıyla çeşitli projeleri hayata geçirdiğini ifade etti. İş birliğinin gerçekleştirilebilmesi için ortak bir anlaşma hazırlandığını, şu anda anlaşma metninin Bosna Hersek tarafınca imzalanması prosedürünün tamamlanmasını beklediklerini belirten Bakan Eker, metnin imzalanmasıyla iki ülke arasında tarım, gıda ve hayvancılık alanında önemli çalışmalar yapılacağını vurguladı.

Bakan Eker, toplantıda iki ülke arasında tarım ve hayvancılık sektörlerinde yapılacak iş birliğini konuştuklarını belirterek, Türkiye ile Bosna Hersek arasında 350 milyon avro civarında ticaret hacmi olduğunu bunun 40 milyon avrosunu tarım, gıda ve hayvancılık sektörünün oluşturduğunu dile getirdi. Bu rakamları böylesine yakın ve dost olan iki ülke için yeterli bulmadıklarını aktaran Bakan Eker, şöyle konuştu: ''Bu rakamlar iki ülke arasındaki gerçek potansiyeli yansıtmıyor. Bunun dengeli bir şekilde artırılmasını konuştuk. Heyetler arasındaki görüşmelerimiz cuma gününe kadar devam edecek. Türkiye olarak Saraybosna İş Forumu'na önem veriyoruz. Çok sayıda iş adamımız ve yatırımcımız bu forum için Saraybosna'ya geldi. Saraybosna'nın ve Bosna Hersek'in yatırım potansiyelini bu forumda konuşup değerlendireceğiz.''

Bosna Hersek Federasyonu Tarım, Su Yönetimi ve Ormancılık Bakanı Jerko İvankoviç Lijanovic ise yaptığı konuşmada, Bakan Eker ile uzun süredir önemli iş birliği içinde olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki gönül ve tarihi bağlar bazında kurulan iyi ilişkilerin ekonomi alanına da taşınması için çaba gösterdiklerini vurguladı. Türk çiftçisinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak Mehdi Eker'e sahip olduğu için çok olduklarını ifade eden Bakan Lijanoviç, Bakan Eker'in Türkiye'de gıda üretimi konusunda ciddi kalkınma sağladığını ve kendisinin bu tecrübelerinden Bosna Hersek olarak çok önemli dersler çıkartabileceklerini kaydetti. Bosna Hersek'te tüketilen gıdanın sadece yüzde 20'sinin bu ülkede üretildiğine işaret eden Lijanoviç, gıda tüketiminin yüzde 80'lik kısmının ithal edildiğini, amaçlarının doğal kaynakları ve Türkiye'nin pozitif tecrübelerini değerlendirerek Bosna Hersek'i dış ülkelere tarımsal ve gıdasal bağlılıktan kurtarmak olduğunu söyledi. Tarımsal alanında iş birliği ile ilgili iki ülke arasında hazırlanan ve Bosna Hersek Parlamentosunca onaylanması beklenen antlaşmanın imzalanması ile iki ülke arasında tarım sektöründe önemli iş birliğinin sağlanacağını bildiren Lijanoviç, Bakan Eker'e, Türk hükümetine ve Türk halkına şimdiye kadar Bosna Hersek'e verdiği önemli destekten dolay teşekkür etti.

Basın toplantısının ardından Saraybosna'daki Türk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'NATO Günleri' etkinliğinin açılış töreni ile Saraybosna İş Forumu Resepsiyonu’na katıldı. ABD'nin Chicago kentinde 20-21 Mayıs'ta düzenlenecek NATO zirvesi dolayısıyla NATO'nun Bosna Hersek'teki temas noktası Türkiye Büyükelçiliği ile NATO misyonunun organize ettiği, dünya genelinde NATO bünyesinde görev yapan Türk askerlerin fotoğraflarından oluşan serginin de açıldığı 'NATO Günleri' etkinliğine, Bakan Eker’in yanı sıra Bosna Hersek Savunma Bakanı Muhamed İbrahimoviç, Dışişleri Bakanı Yardımcısı Ana Trişiç Babiç, Bosna Hersek Tarım, Ormancılık ve Su İşleri Bakanı Jerko İvankoviç Lijanoviç, NATO'nun Bosna Hersek Misyonu Komutanı Gary E. Huffman ve öteki yetkililer de katıldı.

Açılış töreninde konuşan Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız, Türkiye'nin, NATO üyeliğinin 60. yıl dönümünü kutladığını hatırlatarak, ülkenin, bu 60 yıl içinde iç istikrarsızlık veya komşu ülkelerle bir sorun yaşamadığını kaydetti. Büyükelçi Yıldız, Bosna Hersek'in, Chicago'da düzenlenecek NATO zirvesinde, NATO Üyeliği Eylem Planı'na dahil edileceğini ümit ettiğini anlatarak, Bosna Hersek'in, NATO'ya üye olma sürecinin başlatılması için 'yeşil ışığın' yakılmasını beklemenin gerçekçi olduğunu ifade etti.

'NATO Günleri' etkinliğinin açılış töreninin ardından Saraybosna'daki Bristol Oteli'ne geçen Bakan Eker, bu yıl 3'üncüsü düzenlenecek Saraybosna İş Forumu vesilesiyle düzenlenen resepsiyona katıldı. Bakan Eker, resepsiyona ev sahipliği yapan Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Saraybosna İş Forumu organizatörü ve Bosna Bank İnternational'in Genel Müdürü Amer Bukviç, Bosna Hersek Tarım, Ormancılık ve Su İşleri Bakanı Jerko İvankoviç Liyanoviç ve öteki yetkililerle bir araya geldi. Bosna Hersek Reis-ul Uleması Dr. Mustafa Ceriç, eski Boşnak lider Eyüp Ganiç ve diğer yetkililerin de katıldığı resepsiyonda konuşan Bakir İzzetbegoviç, Saraybosna İş Forumu'nun her geçen yıl büyüdüğünü, ülkenin NATO ve AB üyeliğine doğru ilerlediğini belirtti. Bosna Hersek'in gelecek 4 yıl içinde NATO, 8 yıl içinde ise AB üyesi olmasını beklediğini bildiren İzzetbegoviç, ''Bosna'ya yatırım yapmanın tam zamanıdır'' ifadesini kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52