2012 için gıda uyarısı!

BM Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) Başkanı Jose Graziano da Silva, ''2012 yılında gıda fiyatlarının gevşeyebileceğini'' söyledi.

2012 için gıda uyarısı!
Senegalli Jacques Diouf'in yerine dün görevine başlayan Graziano da Silva, İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlediği basın toplantısında, küresel ekonominin yavaşlamasıyla bu yıl gıda fiyatlarının gevşeyebileceğini, ancak gıda fiyatlarında sert düşüşler beklenmemesi gerektiğini belirtti. Gıda piyasalarında dalgalanmanın muhtemelen süreceği ve daha fazla kişinin ekonomik istikrarsızlık yüzünden açlık riskiyle karşılaşabileceği uyarısında bulunan Graziano da Silva, ''Fiyatlar son iki üç yılda olduğu gibi yukarı gitmeyecek, ancak aşağı da düşmeyecek. Sert olmayan bazı düşüşler olabilir'' dedi.

Graziano da Silva, Avrupa'daki ekonomik yavaşlamanın FAO'nun projelerine fon sağlanmasını etkilemesini beklemediğini, çünkü ülkelerin yaptıkları bağışların, gayri safi yurtiçi hasılalarının (GSYH) küçük bir kısmını oluşturması nedeniyle bu bağışlarını kesmelerinin mümkün görünmediğini ifade etti.

Ekonomideki yavaşlamanın muhtemelen dünyada açlık riskiyle karşılaşacak kişi sayısını artıracağına işaret eden Graziano da Silva, ''Yapacak çok işimiz var, çok fazla insan aç, çok fazla insan işsiz ve onlara yardım etmenin yeni yollarını bulmaya ihtiyacımız olacak'' diye konuştu.

Geçen yıl 26 Haziran'da Diouf'in yerine seçilerek örgütün başına gelen ilk Latin Amerikalı temsilci Graziano da Silva, bürokrasiyi azaltmayı ve üst yönetim için yan gelirleri düşürmeyi planladığını, ayrıca operasyonlarda sorumluluğu dağıtmayı ve yerel merkezlere daha fazla yetki vermeyi istediğini sözlerine ekledi.

Küresel gıda fiyatları geçen yıl Şubat ayında zirveye çıktıktan sonra rekoltedeki düzelme ve küresel ekonomik kargaşaya ilişkin endişelerin talep büyümesini dizginlemesi yüzünden Haziran ayından bu yana düşme eğilimine girdi.

Yüksek gıda fiyatları gıda enflasyonunun artmasına yol açtı ve Kuzey Afrika ile Ortadoğu'da Arap dünyasındaki halk ayaklanmalarına katkıda bulundu.

FAO, yıllık 1 milyar dolarlık bütçesi ve 3 bin 600 çalışanıyla BM'nin en büyük kuruluşu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52