Sütaş'ın patronundan 'tezek' cevabı

Sütaş, işe iade için Karacabey fabrikası önünde eylem yapan işçileri yıldırmak için eylem alanına 13 ton hayvan pisliği döktü.

Sütaş'ın patronundan 'tezek' cevabı
1 Mayıs'ta işçi hakları bildirisi yayımlayıp "Emeğe ve çalışan haklarına saygı demokrasi kültürünün vazgeçilmezidir" diye açıklama yapan TÜSİAD'ın Başkanı Muharrem Yılmaz'ın patronu olduğu SÜTAŞ fabrikasında tezek skandalı patladı. Çalışanların e-devlet şifrelerini alıp sendikaya başvuranları belirleyen fabrika yönetimi, işçileri teker teker işten çıkarmaya başladı. Son olarak 15 çalışan işten atılınca Tekgıda-İş Sendikası fabrikada grev kararı aldı. Bu süreçte Bursa-Karacabey ve Aksaray'daki SÜTAŞ fabrikalarındaki 56 çalışanın işe iadesi için 40 gündür fabrika önünde eylem yapan işçileri yıldırmak için ilginç bir taktiğe başvuruldu.
İŞÇİLER YILMADI AMA, KÖYLERİ SİNEK BASTI
Akşam'da yer alan habere göre, ilk günlerde fabrika önünde oturan işçilerin görülmemesi için tesisin etrafını tırlarla kapatan yönetim, işçileri dağıtamayınca eylem alanına 13 ton sıvılaştırılmış tezek döktü. Eylemdeki işçilerin kokuya dayanamayıp alanı terk etmesini bekleyen yönetim, fabrika kokuya gelen sineklerle dolunca döktüğü pisliği temizleyip, civar köyleri de ilaçlamak zorunda kaldı.

"HAYVAN PİSLİĞİ DÖKÜLMESİ BÜYÜK BİR HATA"
Fabrika yönetimin işçileri yıldırmak için elinden geleni yaptığını belirten Tekgıda-İş Sendikası Bursa Bölge Örgütlenme Sorumlusu Suat Karlıkaya, "Önceleri eylemimiz duyulmasın diye TIR'larla etrafımızı sardılar. Trafik polislerini aradık, gelmediler. Sonra da pislik döktüler. Burası bir gıda fabrikası hayvan pisliği dökülmesi büyük hata" dedi. Amacının İLO normlarına uygun 4857 sayılı iş yasasına uygun bir çalışma sistemi olduğuna dikkat çeken Karlıkaya şunları kaydetti:

E-DEVLET ŞİFRESİNİ VERMEYEN KOVULUYOR
"Sütaş işçisinin talebi sendikalı, toplu iş sözleşmeli bir çalışma hayatı. Buna ulaşmak için Sütaş bünyesindeki 850 sendikalı sayısının 1000'e ulaşması gerekiyor. Sütaş yönetimi sendikalı sayısının artmaması için işçilere baskı yapmaya başladı."

"İŞE DÖNMEK İSTİYORUZ"
Sendika sorumlusu Karlıkaya ayrıca "2012'de işten çıkardığı 30 kişiye ek olarak Karacabey'de 14, Aksaray'da 12 işçiyi devlet şifresi vermemek için işten çıkardılar. Çıkarılmayanlar üzerinde de büyük baskı var. Amacımız işlerinin başına geri dönmesi" diye konuştu.

İŞTEN ATILAN SÜTAŞ İŞÇİLERİ KONUŞTU
Yönetimin işten çıkardığı çalışanlardan Recep Bulut, sendikal hakkını kullandığı için ekmeğinden olduğunu söyledi. Bulut, "e-devlet şifremi istediler. Vermeyince mazeretsiz işten çıkardılar. Dışarıda bulunduğumuz alana tonlarca hayvan pisliği döktüler. Kokudan duramaz olduk." dedi. İşten çıkarılan bir diğer çalışan Cumhur Şentürk de tek amacının yasal sendikal haklarını kullanarak çalışmak olduğunu söyledi.

'TÜSİAD BAŞKANI DA BUNU YAPARSA' SİSTEMİ
TÜSİAD Başkanı'na ait şirketin bile konu işçi hakları olunca bencil davrandığına dikkat çeken Tekgıda İŞ Sendikası Bölge Sorumlusu Suat Karlıkaya, "TÜSİAD bana göre işverenlerin hakkını arayan bir sivil toplum kurumu. TÜSİAD'ın başkanı bunu yaparsa diğer işverenlere diyecek lafımız kalmaz. Ayın 10'una kadar sonuç alamazsak bu kez TÜSİAD Genel Merkezi önünde toplanacağız" diye konuştu.

TÜSİAD ZARAR GÖRMESİN İSTİFASI
SÜTAŞ'ın patronu TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, bugün gazetelere yansıyan "SÜTAŞ'ta protesto gösterisi yapan işçilere tezekli cevap" haberleri üzerine TÜSİAD Başkanlığı'ndan istifa etti. 

Muharrem Yılmaz istifa sonrası şunları söyledi:
"Sütaş ile ilgili iddiaların TÜSİAD'a zarar vermesine izin veremem. Yazılı basında yer alan haberler ile TÜSİAD istismar edildi. TÜSİAD'ın itibarı çok önemli bir emanet, zarar gelmesini istemedim

Basında yer alan söz konusu işler çevre düzenlemesini idi. Sendikaya üyeliği nedeniyle işine son verilen varsa gereğini yapacağım." ensonhaber.com

Güncelleme Tarihi: 04 Haziran 2014, 16:06

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52