Milli Çeşit Listesi'ne üç yeni meyve

‘Geleceğin Meyveleri Projesi’ kapsamında ıslah edilen ilk 3 meyve çeşidi ve 2 meyve anacının milli çeşit listesine girdiği açıklandı.

Milli Çeşit Listesi'ne üç yeni meyve
Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesi ve Beta Fidancılık Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Tanrıver, ‘Geleceğin Meyveleri Projesi’ kapsamında ıslah ettikleri ilk 3 meyve çeşidi ve 2 meyve anacının milli çeşit listesine girdiğini söyledi. 

Tanrıver, yaptığı açıklamada, Türk milli çeşit listesine giren ilk Türk şeftali çeşidi İlda’nın, rakiplerinden daha erkenci kademeli çiçek açtığından ilkbaharın geç donlarından rakiplerine göre daha az etkilendiğini, olgunlaşma dönemindeki diğer çeşitlere göre daha renkli, iri ve şeker oranı çok yüksek olduğunu belirtti. İlk milli nektarin çeşidi Derin’in de diğerlerinden daha parlak kırmızı yapısı, ilkbahar geç donlarına yaprak kıvırcıklığına ve pasa daha dayanıklı, çok çok verimli iri ve şekeri çok yüksek yapısıyla dikkat çektiğini belirten Tanrıver, “Sonraki ürün Japon erik çeşidi Cemre. Rakiplerine göre kalite kriterleri çok yüksek bir erik çeşidi olan Cemre çok iri, çok siyah çok kırmızı ve çok tatlı meyve veriyor.” dedi.

Arda’nın ise, Milli Anaç olarak kayıtlara geçen Bodur prunus anacı olduğunu belirten Gürsel Tanrıver, şunları söyledi: “Üzerindeki çeşidi daha erken meyveye yatırarak bir örnek meyve alınmasını sağlayan klon anaç türü olan Arda, şeftali, nektarin, badem ve Japon erik çeşitlerinin üzerine aşılanmasına olanak veriyor. Arda, sık dikim yoğun bahçeler için uygunluğunu, genetik bodur tipiyle sağlıyor ve kurulduğu bahçelerde rakiplerine göre budama ve terbiyede sunduğu daha kolay ve ekonomik hareket olanağıyla fark oluşturuyor. Kuraklığa, kirece ve ağır topraklara dayanıklı yapısıyla, yarı bodur bir klon erik anacı olan Toro’nun da eklenmesiyle beş ürün Türk milli çeşit listesine girdi.” dedi.

Güncelleme Tarihi: 05 Haziran 2014, 14:05

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52