Et Balık Kurumu kökten değişiyor!

Et ve Balık Kurumu'nun, yeniden yapılanma çerçevesinde adının Et ve Süt Kurumu olarak değişeceği bildirildi.

Et Balık Kurumu kökten değişiyor!
Ülkede hayvancılık ve et sektöründe gelişmeyi sağlamak, istihdamı artırmak, ekonomik hayatın yükselmesini temin etmek maksadıyla 60 yıl önce kurulan Et ve Balık Kurumu'nun, yeniden yapılanma çerçevesinde adının Et ve Süt Kurumu olarak değişeceği bildirildi. Et ve Balık Kurumu (EBK) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Bekir Ulubaş, Türkiye hayvancılığı ve ülke ekonomisi açısından önemli görevler üstlenen, ancak 1992 yılında özelleştirilmesine karar verilen EBK'nın 2005 yılında özeleştirme kapsamından çıkartıldığını anımsattı.
Özelleştirme kapsamından çıktıktan sonra EBK'nin, besiciye sürekli, garanti, düzenli pazar olma gayreti içinde olduğunu vurgulayan Ulubaş, ''Bunu sağladık mı sağladık. Bugün kapımıza gelen 1 başı da 1000 başı da kesinlikle geri çevirmiyoruz. Kesip sıcak tartı yapıp, bugünkü fiyat olarak söylüyorum karkasını 14 liradan alıyoruz. Eğer bizimle önceden sözleşme imzaladıysa 0.4 lira daha veriyoruz. 14.4 liradan kapıdan çıkmadan getirdiği hayvanın karkas parasını ödüyoruz'' dedi.
Tüketici aleyhine bozulan fiyat piyasasını da dengelediklerini anlatan Ulubaş, şöyle devam etti:
''Şu anda EBK olarak 86 satış merkezimizi, 16 büyükşehir statüsündeki illerde tüketiciyle buluşturduk. Biz kıymayı 18 liradan satarken kar gütmüyoruz ama zarar da etmiyoruz ve piyasayı da dengelemiş bulunuyoruz. Biz eskiyen tüm teknolojimizi 80 milyon lira yatırım yaparak yeniledik. Bize, hem et hem de sütte piyasayı regüle edebilmek için piyasayı düzenleme görevi veriliyor. Tamamlanan kanun taslağı, gündem müsait olduğunda TBMM'ye getirilecek.
Etteki gibi sütte süt fabrikaları oluşturmayacağız ama özel sektörün kurduğu dünya standardındaki fabrikalarda sütün arzının piyasada fazla olduğu dönemde fiyatlar düşmeye başladığı zaman o fabrikalarla anlaşma yapıp, sütün fazla olan kısmını biz süt tozu ve tereyağı yaptıracağız. Piyasada arzın olduğu dönemde de piyasaya vereceğiz. Bu şekliyle sütteki dalgalanmanın, sütte arz fazlalığının olduğu dönemde süt işletmelerinin etkilenmesini önleyeceğiz. Ette de şu anda yaptığımız görevi sürdüreceğiz.''
EBK'NIN ADI DEĞİŞECEK
Bekir Ulubaş, Türkiye hayvancılığı ve ülke ekonomisi açısından önemli görevler üstlenen Et ve Balık Kurumu'nun, yeniden yapılanma çerçevesinde de adını değiştireceğini vurguladı.
EBK'nın geçmişte balıkçılığa da müdahale ettiğini anımsatan Ulubaş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yeniden yapılanması kapsamında balıkçılık sektöründen sorumlu Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nün kurulduğunu ve çalışmalarını başarıyla yürüttüğünü ifade etti.
Ulubaş, şunları kaydetti:
''EBK geçmişte balıkçılığa da müdahale ediyordu. Bu kurumun gemileri varmış. Fatsa'da balık işleme tesisi varmış, satılmış. Balığı sadece mağazalarımızda çok cüzi bir karla satıyoruz. Şu anda EBK'nın, balık kısmına müdahale etmesine gerek de yok. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu konuda kurulmuş genel müdürlüğü de var. O bu hizmetleri yürütüyor ama bizim yeniden yapılanma da adımız Et ve Süt Kurumu olacak. Balık satışına devam edeceğiz, ancak bizim müdahale bulunacağımız alan et ve süt sektörü olacak. Bu iki sektör birbirini tamamlayacak, balık kısmı kalkacak.''
Ulubaş, geçen yıl 50 bin ton et ürettiklerini, bu yılın ilk üç ayında da yaklaşık 30 bin büyükbaş hayvan kesimi gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52