Balımız değil, adımız organik savunması!

Son günlerde bal üzerinde oluşturulan spekülasyonların kafaları karıştırmaya devam ettiğini söyleyen uzmanlar uyarıyor: Kalitesini anlamanın en iyi yolu yapılacak laboratuvar analizleridir.

Balımız değil, adımız organik savunması!
Balda bulunan besin değerinin hiçbir gıdada bulunmadığı ifade edildi. Iğdır Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd.Doç. Dr. Bayram Yurt, balın kalitesini anlamanın en iyi yolunun yapılacak laboratuvar analizleri olduğunu söyledi. Yrd.Doç.Dr. Bayram Yurt, son günlerde bal üzerinde oluşturulan spekülasyonların kafaları karıştırmaya devam ettiğini ifade etti. Balda bulunan besin değerinin hiçbir gıdada bulunmadığını anlatan Yurt, şöyle konuştu: "Bal, vitaminler, enzimler, mineraller, aminoasitler ve vücut için gerekli hayati değerdeki pek çok elementleri içeren mucizevi bir gıda maddesidir. Bu besinsel açıdan çok önemli muhteviyat balı, şekerli ürünlerden ayıran en belirleyici özelliktir. Bir balın kalitesini, hileli olup olmadığını, ilaç kalıntısı içerip içermediğini sadece balın kıvamından, tadından, kokusundan ya da görüntüsünden anlamak mümkün değildir.
Gerek petek, gerek süzme olsun, gerçek balı sahtesinden ayırmak, uzmanlar için bile son derece zordur. Bunun için balın kalitesini anlamanın en iyi, sağlıklı ve güvenilir yolu, laboratuvar analizleridir. Tüm katkı ve kalıntı analizlerinin yapılıp, elde edilen verilerin, konusunda uzman ve deneyimli kişiler tarafından yorumlanmasıyla elde edilebilir."
Arıların 1 gram bal için 4 bin çiçekten nektar aldığına dikkat çeken Yrd. Doç.Dr. Yurt, bünyesinde birçok madde barındıran balın, bu sebeple binlerce çiçeğin besleyici değerini ve şifasını taşıdığını söyledi.
Bayram Yurt, balın hem besin değeri hem de insan sağlığına katkıları bakımından doğal gıdalar arasında çok önemli bir yere sahip olduğuna vurgu yaparak şöyle konuştu: "Yapılan araştırmalar, balın antimikrobiyal ve antifungal etkisi sayesinde yaraları dezenfekte ettiği, bakteri ve mantar gelişimini önlediği, ayrıca balın bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği, yara ve iltihapların iyileşmesinde olumlu etkiye sahip olduğunu göstermektedir. İlaveten bal antioksidan aktivitesi gösteren maddeleri içerdiği de bilinmektedir. Bal, yapısındaki tokoferol, askorbikasit, flavonoidler ve diğer fenolik maddeler nedeniyle oksidasyonu önleyici etkiye de sahiptir."
Balımız değil, adımız organik savunması!
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgilere göre bal reklamları hakkında tüketicilerden çok sayıda şikayet ulaştı.
Gelen şikayetlerin önemli bir bölümü reklamlarda vaat edilen ‘standartlar’ ile ‘gönderilen ürün’ arasındaki farklardan kaynaklanıyor. Yetkililer, “Gelen şikayetlerde ilk sırada miktar konusu geliyor. Tüketiciler TV reklamlarında bahsedilen miktar ile gelen ürün arasında gramaj açısından büyük farklar olduğundan yakınıyor. İncelemelerimiz sonunda kavanozlarda yaklaşık 150-200 gramlık bir fark olduğunu tespit ettik.Tüketicileri aldatan firmalara yaptırım uygulamaya devam edeceğiz” dedi.
Bal firmalarıyla ilgili bir diğer şikayet konusu da mukayeseli reklamlar. ‘En hakiki’, ‘Orjinal’, ‘Organik’ , ‘Gerçek’ ‘Saf’ gibi sıfatlarla tüketicilerin dikkatini çekmeye çalışan bal firmalarının bu ilanlarla tüketicileri yanılttıkları ortaya çıktı.
Bakanlığa bu konuda çok sayıda olay ve şikayet intikal etti. Bunlardan birisi yetkilileri bile güldürdü. Organik bal sattığını söyleyen bir firmayı arayan bir ziraat mühendisi, “Ben organik tarım uzmanıyım. Bu balın nesi organik, anlamadım. Neden tüketicileri kandırıyorsunuz?” diyerek şirket yetkililerine çıkıştı. Ancak mühendis hiç ummadığı şu yanıtı aldı: “Beyefendi bizim şirketimizin adı ‘organik’. Dolayısıyla sattığımız ballar da organiktir. Tüketiciyi yanlış yönlendirme gibi düşüncemiz de asla olamaz.”
Ödüller de ‘çakma’ çıktı
Bu arada bal firmalarının reklamlarında kullandıkları ‘ödüllerinde’ gerçek olmadığı ortaya çıktı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı uzmanları yaptıkları incelemeler şirketlerin ödüllerinin de ‘çakma’ olduğunu ortaya çıkardı. Bu konuda ‘tüketiciyi yanlış bilgilendirdikleri’ için şirketlere para cezası verilmesi bekleniyor.
Gıdavitrini / Vatan / Basın

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52