Tarım ekonomiden önde!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Tarım ve balıkçılıktaki son çeyrek büyümesinin son çeyrekteki ekonomik büyümeyi geçtiğini açıkladı.

Tarım ekonomiden önde!
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türk tarımının 2011'de balıkçılıkla beraber 105,1 milyar liralık, dolar bazında ise 62,7 milyar dolarlık gayri safi yurtiçi hasılaya ulaştığını bildirdi. Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bugün açıklanan gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) rakamlarını değerlendirdi. Türk tarımının 2010 yılında 92,7 milyar liralık cari hasılasını 2011 yılında 105,1 milyar liraya, dolar olarak da 61,6 milyar dolardan 62,7 milyar dolara çıkardığını belirten Bayraktar, 2011 yılında gerçekleşen yüzde 5,25'lik büyümeyle tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılığın, 2007'deki gerilemesinden sonra üst üste 4 yıldır büyüdüğünü vurguladı.
2002-2011 döneminde tarım ve balıkçılıktaki yıllık ortalama büyümenin yüzde 2,6, 2008-2011 dönemindeki yıllık ortalama büyümenin ise yüzde 3,86 olduğuna dikkati çeken Bayraktar, tarım ve balıkçılıktaki 2011 yılı son çeyrek büyümesinin ise yüzde 6,15'i bulduğunu ifade etti.
Bayraktar, şunları kaydetti:
''2001 yılında 21,2 milyar lira olan cari fiyatlarla GSYH'sini 2011 yılında 105,1 milyar liraya, dolar olarak 17,2 milyar dolardan 62,7 milyar dolara yükseltti. Son 10 yıllık dönemde (2002-2011) Türk tarım ve balıkçılığı yüzde 29,18 büyüdü. 2008-2011 döneminde ise büyüme yüzde 16,34 oldu.
Türkiye'nin milli geliri cari fiyatlarla 1 trilyon 294,9 milyar liraya, dolar olarak da 772,3 milyar dolara ulaştı. Ekonomi 2011 yılında sabit fiyatlarla yüzde 8,5 büyüdü.
Türkiye ekonomisinde son çeyrek büyümesi yüzde 5,2 oldu. Tarım ve balıkçılıktaki son çeyrek büyümesi yüzde 6,15 ile toplam büyümenin üzerinde gerçekleşti. Son çeyrekte tarım, avcılık ve ormancılıkta büyüme yüzde 6,71 olurken, balıkçılık sektörü yüzde 3,53 geriledi.''
Tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılığın milli gelirdeki payının 2010-2011 döneminde yüzde 8,44'den yüzde 8,12'ye gerilediğini bildiren Bayraktar, tarımın yüzde 5,25 büyümeyle görevini yaptığını kaydetti.
Bitkisel üretim rakamları
Tarımda hasılanın önemli unsuru olan bitkisel üretimde de 2011'de artış olduğunu belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
''2011 yılında bir önceki yıla göre üretim miktarlarının tahıl ürünlerinde yüzde 7,4, sebzelerde yüzde 6 ve meyvelerde yüzde 3,5 oranında artış gösterdi. 2011 yılında üretim miktarları yaklaşık olarak tahıl ürünlerinde 35,2 milyon ton, sebzelerde 27,5 milyon ton ve meyvelerde 17,2 milyon ton olarak gerçekleşti.
Bir önceki yıla göre buğday üretimi yüzde 10,8 oranında artarak 21,8 milyon ton, arpa üretimi yüzde 4,8 oranında artarak 7,6 milyon ton, çeltik üretimi yüzde 4,7 oranında artarak 900 bin ton olurken, dane mısır üretimi yüzde 2,6 oranında azalarak yaklaşık 4,2 milyon tona indi.
Baklagillerin önemli ürünlerinden kuru fasulyede üretim yüzde 5,7 oranında azalarak 200 bin 673 ton, nohutta yüzde 8,1 oranında azalarak 487 bin 477 ton, kırmızı mercimekte yüzde 28,9 oranında azalarak 300 bin ton, yumru bitkilerden patateste ise yüzde 2,2 oranında artarak yaklaşık 4,6 milyon ton olarak gerçekleşti.
Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretimi yüzde 1,1 oranında artış göstererek yaklaşık 1,3 milyon ton, soya üretimi yüzde 18,2 oranında artış göstererek 102 bin 260 ton oldu.
Tütün üretimi yüzde 3,7 oranında artarak 55 bin ton, kütlü pamuk üretimi yüzde 20 oranında artarak yaklaşık 2,6 milyon ton olarak gerçekleşirken, şeker pancarı üretimi yüzde 10,1 oranında azalarak yaklaşık 16,1 milyon ton olarak gerçekleşti.''
Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, yumru ve kök sebzelerde yüzde 9,7 oranında, meyvesi için yetiştirilen sebzelerde yüzde 5,7 oranında, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerde yüzde 2,5 oranında artış olduğunu bildiren Bayraktar, sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domates üretiminin yüzde 9,5 oranında artarak yaklaşık 11 milyon ton olarak gerçekleştiğini belirtti. Bayraktar, kuru soğanda üretimin yüzde 12,7, havuçta yüzde 12,9, taze fasulyede yüzde 4,6 oranında artarken, dolmalık biberde yüzde 5,9, salçalık biberde yüzde 6,6, patlıcanda yüzde 3 oranında azaldığını ifade etti.
Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında bir önceki yıla göre, elma yüzde 3,1, kayısıda yüzde 44,4, erikte yüzde 11,6, kirazda yüzde 4,9 ve zeytinde yüzde 23,7 oranında arttığını anlatan Bayraktar, şunları kaydetti:
''Turunçgil meyvelerden portakalda yüzde 1,1, mandalinada yüzde 1,6 oranında artış olmuştur. Üretim, sert kabuklu meyvelerden fındıkta yüzde 28,3, Antep fıstığında yüzde 12,5 oranında azalmıştır. Üzüm üretiminde yüzde 1, incir üretiminde yüzde 2,2 oranında artış, muz üretiminde ise yüzde 1,7 oranında azalma meydana gelmiştir. Yaş çay üretimi ise yüzde 5,7 oranında azalarak yaklaşık 1,2 milyon ton civarında gerçekleşti.
2011 yılında kesme çiçek üretim miktarı bir önceki yıla göre yüzde 1,2 oranında artmıştır. Karanfil, gerbera ve gül üretimi toplam kesme çiçek üretiminin yüzde 79,5'ini oluşturmaktadır. Kesme çiçek üretimi içindeki payları incelendiğinde karanfil yüzde 56,4, gerbera yüzde 13 ve gül yüzde 10,1 oranı ile ilk üç sırayı almaktadır. 2011 yılında bir önceki yıla göre karanfil üretimi yüzde 3,2, gerbera üretimi yüzde 2,3 oranında artarken, gül üretimi yüzde 0,4 oranında azalmıştır.''

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52