Zeytinin fazlası zararlı

Bazı hekimlerin ‘zeytini kase kase tüketin’ tavsiyesine itiraz eden beslenme uzmanları, her gıdada olduğu gibi zeytinin de fazlasının zararlı olduğunu söylüyor.

Zeytinin fazlası zararlı
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Diyet Bölümü Uzman Diyetisyen Güzin Tümer, “Son günlerde bazı hekimlerimiz ‘zeytini, zeytinyağını özellikle zeytini kase kase tüketin’ diyebiliyor. Biz beslenmeciler, hasta grupları için her gıdada olduğu gibi zeytinin fazlasının zarar olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Zeytinin çok eski çağlardan buyana insan hayatında önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Güzin Tümer, “Özellikle zeytinyağının da bulunmasıyla beraber yemeklerde yağ kullanım miktarı artarken, güzellik için ise zamanında kraliçeler zeytin yağını kullanmışlar. Uzun dönemden beri kullanıldığı için insan hayatında çok önemli yer teşkil etmekte, hem de sağlık açısından çok önemlidir. Özellikle son yıllardaki araştırmalar, çalışmalar kalp sağlığı açısından zeytin yağ tüketiminin diğer yağlarla birlikte kıyaslandığında daha fazla olması gerektiği öneriler içerisinde yer alıyor. Zeytinyağının yanında zeytinde bizim için önemli, kahvaltılarda her zaman tercih edilen çoğunlukla zevkle tüketilen bir besin kaynağımızdır. Aynı zamanda içermiş olduğu yağ asitleri omega 9 yağ asidi kalp sağlığı için, bağışıklık sistemi için önemli etkisi olduğu ispatlanmış” diye konuştu.

Zeytinyağını ve zeytini günlük tüketilmesi gerektiğini ifade eden Uzman Diyetisyen Güzin Tümer, “Kalp sağlığı, dolaşım sistemi, damar sertliği, iyi huylu kolesterolün yükselmesi ve kötü huylu kolesterolün düşmesi açısından yağlar çok önemli, özellikle zeytinyağı çok önemli. Son günlerde bazı hekimlerimiz zeytini, ‘zeytin yağını özellikle zeytini kase kase tüketin’ diyebiliyor. Biz beslenmeciler, hasta grupları için her gıda da olduğu gibi fazlası zarar olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden zeytine sınır getirmemiz gerekiyor. Zeytin evet tüketilmeli faydalı pek çok faydası var ama bazı hasta grupları için her gıda da olduğu gibi fazlası zarar. Örneğin zeytin tüketim miktarını günlük hayatımızda ne kadar almamız gerektiğini kişinin yaşantısına, alması gerektiği enerjiye, bir takım incelikleri düşünerek karar verebiliriz. Bunu sınırında tüketmemiz gerekir. Kahvaltılarda ara öğünlerde tüketilebilir ama bazı hastalık grubu için sınırlamamız gerekir. Örneğin, böbrek hastalarında salamura bir gıda olduğu için, özellikle tuzda beklediği için zeytinin genelde tüketilmesini önermeyiz. Günlük yaşantıda başka ekstra ciddi sorunu olmayan, ciddi bir hipertansiyonu olmayan hasta grubu için mutlaka tüketilmesi gereken bir besin grubu. Günlük ekstra ciddi sorunu olmayan bir kişi de 7-8 taneyi geçmeyecek şekilde zeytini kahvaltılarda tüketebilir” şeklinde konuştu.
iha.com.tr

Güncelleme Tarihi: 01 Mart 2014, 18:33

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52