BM'den 'gıda sıkıntısı' uyarısı

Birleşmiş Milletler'in belirlemelerine göre, küresel ısınma yakın gelecekte dünyada tahıl üretimine büyük darbe vuracak, gıda sıkıntısı yaşanacak.

BM'den 'gıda sıkıntısı' uyarısı
Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Nobel Ödüllü Uluslararası İklim Değişikliği Paneli tarafından Japonya’da düzenlenen toplantı sonunda yayınlanan rapora göre, tahıl üretiminde her 10 yılda bir %2’lik gerileme öngörülüyor. Raporda, yüz yılın sonunda 1.45 trilyon dolarlık bir ekonomik zarar yaşanacağı tahminine yer veriliyor. 

Rapora göre; küresel sıcaklıkların 2,5 derece değişmesi, dünyadaki gayrisafi milli hasılanın %2 oranında azalmasına yol açacak. Yağışların azalmasıyla kuraklık artacak ve tarım alanları azalacak. Nüfus artışıyla gıda talebi %14 artacak ancak tarımsal üretimin düşmesi nedeniyle gıda sıkıntısı yaşanacak. 

Küresel ısınma sonucu deniz seviyesinin artması nedeniyle kıyı bölgelerdeki birçok yerleşim sular altında kalacak ve milyonlarca kişi göç edecek. Raporda, gıda sıkıntısı ve sel felaketlerine karşı acil önlemler alınması çağrısı da yer aldı.

Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2014, 12:30

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52