Faydası saymakla bitmiyor!

Antik çağlardan beri tüketilen tarçın, Hastalıklara karşı oldukça etkili bir baharat. İşte tarçının faydaları.

Faydası saymakla bitmiyor!
Tarçın dünya çapında bilinene en eski baharatlardan biri.Baharatın elde edildiği ağacın ana vatanı Sri Lanka.Ağacın kabuğundan elde edilen bu baharat kendine has sağlık açısından çok önemli aktif maddeler içerir.Antik çağlardan beri pek çok medeniyet tarafından doğal ilaç olarak kullanılmıştır.Çay olarak içilebileceği gibi çeşitli yiyeceklerin üzerine serpilip ya da direk yenilerek de tüketilebilir. İşte tarçının faydaları:

Kolestrolü düşürür
Çalışmalar günde sadece yarım çay kaşığı tarçın tüketilmesinin kolestrolü düşürdüğünü göstermiştir.Tarçın kandaki kötü kolestrol ve trigliserid seviyesini düşürür.
Kan şekerini düşürür Tip 2 Diyabeti tedavi eder
Çalışmalar günde sadece yarım çay kaşığı tarçının kan şekerini dengelediğini göstermiştir.Tarçın insülünün daha etkin olmasını sağlar ve bu sayede kilo kontrolü ve kalp krizi riskinin azaltılmasında yardımcı olur.
Kalp hastalıklarına faydalıdır
Tarçın kalp damar sistemini güçlendirir.Tarçında bulunana kalsiyum ve lif kalp hastalıklarına karşı bir koruma sağlar.Biraz tarçın koroner damar hastalığında ve yüksek tansiyonda yardımcı olur.
Kanserle savaşır
Amerika Maryland'de yapılan bir araştırma tarçının kan kanseri ve lenf kanserinde kanserli hücrelerin bölünmesini azalttığını göstermiştir. Tarçındaki kalsiyum ve lif kombinasyonu safra salgısını artırarak kolon hücrelerinin zarar görmesini dolayısıyla kolon kanserini önler.
Diş ağrısı ve ağız kokusu giderici
Tarçın geleneksel olarak diş ağrısı tedavisinde ve ağız kokusu giderici olarak kullanılır.Bir kaç çimdik tarçın ağızda çiğnenebilir ya da çayı yapılıp gargara olarak kullanılabilir.
Solunum sorunlarını tedavi eder
Tarçın grip için çok faydalı bir ev ilacıdır.Bir çay kaşığı bal ve çeyrek çay kaşığı tarçın karıştırılır ve yenir.3 gün boyunca devam edilir.Bu reçete öksürüğe,soğuk algınlığına ve sinüzite iyi gelir.
Beyin toniği
Tarçın beyin aktivitesini artırdığından beyin için iyi bir toniktir.Sinirsel tansiyonu tedavi eder,hafıza kayıplarını önler. Çalışmalar tarçını koklamanın bilişsel fonksiyona,hafızaya,zihinsel performansa iyi geldiğini,uyanıklığı ve konsantrasyonu artırdığını göstermiştir.
Enfeksiyonlara iyi gelir
Anti mantarianti bakteriyel,anti viral anti parazitik ve antiseptik özellikleri nedeniyle dahili ve harici enfeksiyonlarda etkilidir.
Adet dönemini kolaylaştırır
Tarçın kadın sağlığında da faydalıdır.Adet kramplarında ve diğer adet sorunlarında rahatlama sağlar.
Doğum kontrolü
Tarçın aynı zamanda bir doğal doğum kontrol aracıdır.Doğumdan sonra düzenli olarak kullanılması adeti geciktirir ve gebeliği önler.
Anne sütünü artırır
Tarçın anne sütünde artış sağlar.
Eklem iltihabından kaynaklanan ağrılarda rahatlama sağlar
Tarçın anti iltihap maddeler içerdiğinden,eklem iltihabı gibi hastalıklarda rahatlama sağlar. Copenhagen Üniversitesinde yapılan bir çalışma sonucunda bir hafta boyunca her sabah 1 çay kaşığı balla çeyrek çay kaşığı tarçını karıştırıp yiyen hastlarda belirgin bir rahatlama görülmüş,bir ay boyunca kullanan hastalar ağrısız yürüyebilmişler.
Sindirim toniği
Tarçın pek çok yiyeceğe baharat olarak eklenmeli,güzel bir tat vermesini dışında ayrıca hazmı kolaylaştırarak sindirime katkı sağlar.Tarçın hazımsızlık,mide bulantısı,kusma,mide sorunları,ishal ve gazda çok etkilidir.Bağırsak ve mideden gazı atmak konusunda çok yardımcıdır. Asitliliği,ishali ve sabah halsizliğini bitirir.Çok etkili bir sindirim toniğidir.
İdrar yolları enfeksiyonlarına iyi gelir
Düzenli bir şekilde tarçın tüketen insanlarda idrar yoları enfeksiyonları daha az görülmektedir.Tarçın idrar söktürücüdür,İdrarı artırır ve söktürür.
Pıhtılaşma önleyici etki
Tarçında bulunan Cinnamaldehid adlı maddenin kanın pıhtılaşmasını önleyici etkisi vardır.Acil durumlarda kanamanın durması ve yaraların kapanması için gerekli olan kanın pıhtılaşması normal şartlarda da olursa damar tıkanıklığına neden olur.Cinnamaldehid kandaki gereksiz pıhtılaşmaları önleyici bir maddedir.
Doğal gıda koruyucu
Yiyeceklere eklendiği zaman bakteri oluşumunu engeller ve doğal bir koruyucu görevi üstlenir.
Baş ağrısı ve migrende faydalıdır
Soğuk çarpması nedeniyle oluşan başağrısında tarçın az bir suya eklenir ve macunumsu hale gelince ince bir tabaka halinde şakaklara ve alna sürülür.
Sivilce ve siyah noktalarda etkilidir
Tarçın kanı temizler bu yüzden sivilcelerde faydalıdır.Bir kaç damla limon suyuna bir iki çimdik tarçın karıştırılarak elde edilen macun sivilce ve siyah noktalrın üzerine uygulanırsa faydalı olur.
Kanı inceltir ve kan akışını hızlandırır
Tarçın kan incelticidir ve bu sayede kan dolaşımını hızlandırır.Bu etkisi sayesinde ağrıların azalmasında yardımcı olur.İyi kan dolaşımı hücrelere daha fazla ve daha çabuk oksijen gitmesine yardımcı olur ve böylece metabolizmayı hızlandırır.Düzenli olarak tarçın kullanarak kalp krizi riskini azaltabilirsiniz.
Kasları gevşetir
Kas ve eklem ağrılarını rahatlatır
Düzenli olarak tarçın tüketenler,tarçın tükettikten sonra kas ve eklem ağrılarında belirgin rahatlama olduğunu söylerler.
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Bal ve tarçın karışımı bağışıklık sistemini güçlendirir,halsizliği yok eder,ömrü uzatır.Yaşlanmayı geciktirici etkiye sahiptir.
Kaşınmada etkilidir
Bal-Tarçın macunu bözek ısırmalarına ve kaşınmaya karşı da kullanılır.
Çok zengin bir manganez,fiber(lif),demir ve kalsiyum kaynağıdır
Tarçın kanamayı durdurucu etkiye sahiptir
Bu yüzden yaraların daha çabuk iyileşmesini sağlar. Tarçını sağlığınızı düzeltmek veya bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için kullanabilirsiniz.Tarçını çayınıza,kahvenize ekleyebilir yediğiniz meyvelerin,tatlıların üzerine serpebilirsiniz. Tarçını aşırı dozda tüketmek tehlikeli olabilir.Ayrıca tarçın hamileler tarafından kullanılma-malıdır.ŞEker hastaları doktorlarına danışmadan ilaç yerine veya ilaçlarıyla beraber kullanmamalıdırlar.

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker, Tarçın, Baharat

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52