Marketler pahalılık getirecek

Rekabet Kurumu, dev market zincirlerinin alım gücünü kullanıp düşük fiyatla ürün almalarının gelecekte üretici sayısında azalmaya yol açacağı uyarısında bulundu.

Marketler pahalılık getirecek
Rekabet Kurumu'nun büyük market ve perakendecilik sektöründe yaptığı araştırmalar gelecekte pahalılıkla sonuçlanacak gizli bir tehlikeyi ortaya çıkardı. Rekabet Kurumu'na göre, marketlerin bugün ucuzluk sağlayan bazı tedarik yöntemleri gelecekte fiyatları kalıcı biçimde artırma riski taşıyor.
Fiyatlar yükselecek

Rekabet Kurumu, hazırladığı Rekabet Raporu'nda "Hızlı Tüketim Malları Perakendeciliği Piyasası"nı inceledi, geleceğe ilişkin çok kritik bir tespitte bulundu. Kurum, dev market zincirlerinin "toplu alım gücü"nün gelecekte hayat pahalılığına yol açabileceği uyarısı yaptı.
Rapora göre, büyük marketlerin yüksek alım gücünü kullanarak düşük fiyatla ürün alması, rekabete yenik düşen bazı üreticilerin piyasadan çıkmasına yol açabilecek.
Bu durum süreç içerisinde piyasadaki üretici ve tedarikçi sayısını azaltacak, dolayısıyla piyasa az sayıda tedarikçi ile az sayıda markete kalacak. Sonuçta da bu durum rekabet ortamının bozulmasına, fiyatların yükselmesine ve tüketicinin zarar görmesine neden olacak.
Market indirimi yansıtmaz
Raporda, marketler arasında rekabet olduğu sürece büyük alım gücünün avantajıyla ucuza alınan ürünlerin ucuz fiyatla tüketiciye satılacağı ifade edilen raporda, "Ancak rekabetin azaldığı bir yapıda alım gücünün getirdiği maliyet avantajlarının marketlerde kalması ve tüketiciye yansıtılmaması söz konusu olabilecektir.
Marketler tedarikçiden indirimli ürün alsa dahi rekabet yoksa bu indirimi tüketiciye yansıtmayacaklardır" denildi. Türkiye'deki marketlerin 'yavaş ilerleyen ve fark edilmeyen' devralma ve birleşmeler yoluyla büyüdüğüne de dikkat çekildi.
Özel markalı rekabet
Raporda ayrıca, büyük marketlerin bir çok ürünü kendi markaları adı altında üretmelerinin de bugün itibariyle rekabeti artırdığı, dolayısıyla fiyatların ucuzlamasını sağladığı belirtilirken, bu durumun tüketiciye kısa vadede katkı sağladığı ifade edildi
Marketlerin özel markalı ürün yoluyla tedarikçi şirketlere aynı zamanda rakip oldukları belirtilen raporda, "Özel markalı ürünlerin payının artması, üretici ve tedarikçilerin kendi ürünlerine market raflarında yer bulmalarını zorlaştıracak, dolayısıyla yeni ürün ve marka gelişimini yavaşlatacaktır" denildi.
3 yıldır yeni oyuncu gelmiyor
Raporda, dev marketlerin büyük alım gücü nedeniyle piyasaya rekabeti artıracak şekilde yeni marketlerin giremediği tespiti de yer aldı. Piyasada küçük ölçekle giren marketlerin ayakta duramayacağı, dolayısıyla girişlerin ancak büyük yatırım şeklinde olabileceği ifade edilen raporda, "Bu durumun sonucu olarak piyasaya son 3 yılda rekabetçi yapıyı değiştirecek yeni girişler olmamış, bunun yerine mevcut marketler arasında birleşmeler görülmüştür" tespiti yapıldı.
Erdoğan Süzer – Bugün

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker, Perakende, Discount, Hipermarket, Süpermarket, Rekabet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52