Merinos Romanov'a karşı

Rusya'dan ithal edilen damızlık Romanov koyunlarına karşı yerli üreticiler, merinosun desteklenmesini istiyor.

Merinos Romanov'a karşı
Rusya'dan ithal edilen Romanov koyunlarına karşı yerli üreticiler destek istiyor. Burdurlu yetiştiriciler, merinos ırkı koyunların Romanovlara göre daha kaliteli olduğunu savunuyor. Konuye ilişkin açıklama yapan Burdur İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Yakup Yıldız, "Rusya'daki iklim şartlarıyla Türkiye'deki iklim şartlarının bir olmadığını biz biliyoruz. Ve bunların da verim oranlarının Anadolu'da, ülkemizde yetişen merinos koyunlara göre verim oranının daha çok düyük olduğunu görüyoruz" diye konuştu.
Yetiştiriciler, Merinos'un et veriminin Romanov'a göre yüzde 40 daha fazla olduğunu belirtiyor.
Bir merinos yetiştiricisi "Elimizdeki Anadolu merinosu fazlasıyla ülkenin et sıkıntısını giderir. Ve ondan daha fazla verim alabiliriz" derken bir diğeri, "İthal koyuna gerek yok. Anadolu koyunu daha güzel. Biz Anadolu koyununu destekleyelim. Üretelim" diye konuştu.
Azalan koyun ihtiyacını karşılamak üzere ithalatına izin verilen Romanovlara karşı, küçükbaş hayvancılığın desteklenmesi bekleniyor.
Bu konuda Birlik Başkanı Yakup Yıldız, "Tamam biz üretmesek, yetiştirmesek ithal bir şekilde insanların et ihtiyacı gerekecektir. Ancak ülkemizdeki küçükbaş hayvanlara özellikle merinos türü ve koyun türlerinde bakanlığımızca yeterli desteğin verilmesi halinde biz bunlardan daha fazla üretecez. Hatta iki kat üç katına daha çıkarız üretim olarak" dedi.
Kuzu makinesi gibi ama!
"Kuzu Makinesi" olarak tanımlanan Romanov koyunları, yılın her mevsimi doğurgan olabiliyor ve iklim değişikliklerine hızlı adaptasyon sağlayabiliyor. Yılda iki kez gebe kalabilen Romanov koyunları bir batında 6-7 yavru dünyaya getirebiliyor.
trthaber

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker, Koyun

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52