Bakan Yazıcı’dan AVM'lere disiplin uyarısı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, hipermarketler, alışveriş merkezleri (AVM) alanında yasal düzenlemeye ve disipline ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Bakan Yazıcı’dan AVM'lere disiplin uyarısı
Bakan Yazıcı, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğini (İESOB) ziyaretinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin geliştiğini, değiştiğini ortadirek olarak adlandırılan esnafın örgütlendiğini, İESOB yönetiminin artık e-devlet, ARGE çalışmalarından söz ettiğini belirtti.

AK Parti Hükümetinin Türkiye'nin değişimi ve gelişimi yolunda önemli icraatlar yaptığını kaydeden Yazıcı, doğru planlama ile icraat yaptıklarını, yapmaya devam edeceklerini ifade etti.

Küçük esnafın şikayetçi olduğu hipermarketler konusunda yasal düzenleme yapılması gerektiğini söyleyen Hayati Yazıcı, ''AVM alanında gerçekten yasal düzenlemeye, disipline ihtiyacı var. Bundan rahatsız olanlar var, elbette ki siz bir alanda düzenleme yapıyorsanız o alanın bütün paydaşlarını dinleyeceksiniz. Sonuçta ülkenin, vatandaşın menfaati ne yöndeyse düzenlemeyi de o doğrultuda gerçekleştireceksiniz. İnşallah bunu başarırız'' dedi.

Bakan Yazıcı, Esnaf Sanatkarlar Değişim, Dönüşüm, Destek Stratejik Planının kamuoyu ile paylaşıldığını hatırlatarak, bakanlığının esnaf ve sanatkarlara ilişkin projeleri yakından takip edeceğini, çalışmaları hızla hayata geçireceğini dile getirdi.

İESOB üyelerinin sorunlarını bildiğini vurgulayan Hayati Yazıcı, şöyle devam etti:

''Esnaf odalarının istediği belgeyi sağlayamayan kişi gidip o bölgedeki ticaret odasına kayıt oluyor. Böyle şeylerin olmaması lazım. Yasal düzenleme gerektirse de bu sorunu çözeceğiz. Yeni düzenlemeye ihtiyaç var. Esnaf kimdir, sanayici kimdir? Belli tanımları yapacağız. Çünkü bunlar meslek örgütü ve bu meslek örgütleri kamu tüzel kişiliği niteliği taşıyorlar. Bir düzenlemenin suistimale zemin hazırlamayacak netlikte olması lazım. Bunu inşallah hep birlikte gerçekleştireceğiz.''

Türkiye'de esnafın büyük önem taşıdığını kaydeden Hayati Yazıcı, sadece ekonomik anlamda değil, sosyal yapıda da esnafın büyük görev üstlendiğini dile getirdi.

''Kayıt dışı önemli bir sorun''

Ekonomik göstergelerin iyi olduğunu kaydeden Hayati Yazıcı, dünyanın küresel krize girdiğini, krizin Türkiye'de büyük hasar yaratmadığını, bu yıl dünyada yine benzer bir krizden söz edildiğini dile getirdi.

İESOB üyelerinin kayıt dışı ekonomiden şikayetçi olduğunu ifade eden Yazıcı, ''Bütün bunlar göz önüne alındığında ekonomik panorama içinde ticari faaliyet icra eden her bireyin vatandaşlık hukuku gereği kayıt altında bunu yapması gerekir. Kayıt dışı ekonomi için çok önemli bir sorunudur. Bu alanda hep birlikte mücadele edeceğiz'' diye konuştu.

Hal Kanunu'nun 1 Ocak 2012'de hizmete gireceğini ifade eden Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu kanunun amacı üreticiyi korumak, tüketiciyi korumak ve kayıt dışını önlemek. Kendinizi hazırlayın. Biz bunun tanıtımını yapacağız. Ama bu süreci takip edin. Sizin iş boyutunuz küçük de olsa ticari faaliyettir. Yeni Ticaret Kanunu Temmuz 2012'de yürürlüğe girecek. Çok önemli yenilikler getiriyor.''

Konuşmasının sonunda Türkiye'deki en büyük zenginliğin topraklarındaki kardeşlik olduğuna dikkati çeken Yazıcı, kardeşliğe paha biçilemeyeceğini, bu zenginliği bozmak isteyenlerin bulunduğunu, terörist faaliyet yürütenlere karşı birlik olunması gerektiğini ifade etti.

İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu da Bakan Yazıcı'ya esnafın sorunlarına ilişkin bilgi vererek, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52