Fıstığı ‘yer’den kaldırmaya çalışıyor

Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah, kentin en önemli tarım ürünü yer fıstığını dünyaya tanıtıyor. Bölgede "Fıstık şekerli vali" diye bilinen Cerrah, "Potansiyeli değerlendirdik" diyor.

Fıstığı ‘yer’den kaldırmaya çalışıyor
Osmaniye İl Özel İdaresi bünyesinde kurulan ÖZİDAŞ, Osmaniye yer fıstığından sade ve çikolatalı yer fıstığı kreması, cezerye, lokum, ezme, draje, krokan, baklava ve hatta dondurma üretip, Beymail markası ile piyasaya sürdü. Şimdi Osmaniye yer fıstığı, uluslararası fuarlarda dünyanın dilinde... Bölgede "Fıstık şekerli vali" diye tanınan Vali Celalettin Cerrah, "Amacımız ülkemizin ve ilimizin dünya yer fıstığı pazarında söz sahibi olması" diyor. Osmaniye'ye 2009'da atanan Vali Celalettin Cerrah, "Türkiye'de yer fıstığının yüzde 80'i Osmaniye'de işleniyor ve pazarlanıyor. Osmaniye yer fıstığı konusunda önemli bir potansiyele sahip. Ama ne yazık ki bugüne dek bu potansiyel değerlendirilememiş. Yer fıstığı sadece çerez olarak tüketilmiş. Ve kentin ekonomisine çok az katkı sağlanabilmiş. Biz valilik olarak bu potansiyeli değerlendirmek için projeler geliştirdik. İki yıldır uyguluyoruz" diye konuşuyor. Osmaniye Ticaret Odası ile yaptıkları çalışma doğrultusunda, ABD'ye yer fıstığı konusunda incelemelerde bulunmak üzere bir ekip gönderdiklerini anlatan Cerrah, üreticilere örnek olması amacıyla Osmaniye İl Özel İdaresi bünyesinde ÖZİDAŞ'ı kurdurmuş.

TOHUMU ISLAH EDİLİYOR

Fıstığın tohumu üzerinde çalışmalar yaptıklarını da sözlerine ekleyen Vali Celalettin Cerrah, "Osmaniye yer fıstığı tohumunu ıslah ederek verimini artırmayı hedefliyoruz. Dünyada yer fıstığı üzerine söz sahibi olabilmek için üretiminizin en az 1 milyon tonun üzerinde olması gerekiyor. Türkiye'de üretilen yer fıstığı 100 bin ton civarında. Üreticimize ıslah edilmiş yer fıstığı tohumu dağıttık. Bu çalışma 2 yıldır sürüyor. Üreticimiz bu tohumları ekiyor, elde ettiği üründen bize tohumluk veriyor. Bu tohumları yeniden üreticilerimize dağıtıyoruz. Bu yöntemle Osmaniye'de ekilen yer fıstığının tamamen ıslah edilmiş tohumdan elde edilmesini planlıyoruz" diye konuştu.

ŞİRKET KURDURDU

Osmaniye İl Özel İdaresi bünyesinde ÖZİ- DAŞ'ı kurduran Cerrah, yer fıstığından sade ve çikolatalı yer fıstığı kreması, cezerye, lokum gibi çok sayıda ürünü üretip Beymail markası ile piyasaya sürdüklerini söylüyor.

Gül Kireklo - Sabah

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52