Kuzu söylentiye ‘kurban’ edilmesin!

TÜRES Başkan Vekili ve Hacı Abdullah Lokantası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Korun, “Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kuzu etinde yaşanan aşırı zamlanma hem sektörü hem de tüketiciyi mağdur etmektedir” dedi.

Kuzu söylentiye ‘kurban’ edilmesin!
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kuzu etinde yaşanan aşırı zamlanmalar sektörü zor durumda bıraktı. Konu hakkında bir basın açıklaması yapan TÜRES Başkan Vekili ve Hacı Abdullah Lokantası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Korun, son dönemde yaşanan aşırı fiyat artışının iyi analiz edilmesi gerektiğini söyledi. Korun, Kurban Bayramı öncesi tetikte bekleyen fırsatçılara geçit verilmemesi gerektiğini ifade etti.

Temeli olmayan söylemlerle piyasaları sarsan çıkarcıların kendi menfaatleri için olmadık yollara başvurduğunu söyleyen Korun, “O hale geldi ki, artık kasaplarda kuzu bulunamıyor. Bunun sorumluları kim olursa olsun durdurulmalı, sektör temsilcileri tüketiciye ürün sunmakta zorlanıyor.” şeklinde konuştu.

KALICI ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ

Tarım politikalarının bu söylentilere çanak tuttuğunu anlatan Korun, “Yeterli derecede yatırım yapılmazsa bu olaylar her geçen gün artacaktır. Düşünün, geçtiğimiz yıllarda benzer sıkıntıları yaşadık, hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvan eti tedarik ederken yaşanan olaylar geçmişin aynısı. Yeterli miktarda hayvan sayısının olmaması ve günü birlik tarım politikalarının uygulamaya konulması sektörü bu günlere getirdi.

Piyasada yeterli sayıda kesime hazır hayvan yoktur. Söylentileri duyan çiftçi de hayvanlarını Kurban Bayramı’na saklıyor. Hal böyle olunca mesele içinden çıkılamaz bir hal alıyor. Bir ay içerisinde 35-40 TL oranlarından 70-80 TL’lik rakamlara gelmişiz. Buna rağmen et bulunamıyor. Bunun mantıklı bir izahı olamaz.

İdarecilerimiz her fırsatta Türkiye’nin bir tarım ülkesi olduğunu ve kendi kendisine yetecek potansiyelinin bulunduğunu açıklamaktan vazgeçmeliler. Gerçeklerle yüzleşip acil kalıcı tedbirler almalıdırlar.” tespitinde bulundu.

TÜRKİYE ŞARTLARI ÜRETİME ELVERİŞLİ

Fiyatları arttıran en önemli unsura değinen Korun, “Küçükbaş hayvan sayısı her geçen yıl daha da azalıyor. Türkiye’nin ihtiyacını giderecek küçükbaş hayvan sayısı 60 milyondan fazla olmalı. Bunu konunun uzmanları ifade ediyor. Ne hazindir, bugün elimizdeki hayvan mevcudu 20 milyonun altında. Bu orantısızlıkla meseleleri nasıl çözüme kavuştururuz?

Oysa Türkiye, iklim şartları ve otlaklar bakımından küçükbaş hayvancılığa çok uygun. Gıda ve Tarım politikalarını üreten ve uygulayan merciler, bu konuda teşvik edici projeleri hayata geçirmeliler. Eğer acil olarak kalıcı çözüm üretilmez ve radikal tedbirler alınmazsa, lokanta-restoran sektör temsilcileri başta olmak üzere tüketiciler tamiri mümkün olmayan problemlerle karşı karşıya kalacaklardır” şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52