Tekirdağ köftesi Avrupa yolunda

Son dönemlerde yöresel yiyeceklerde patent tartışması yaşanırken, Tekirdağ köftesi yurtdışına açılmaya hazırlanıyor.

Tekirdağ köftesi Avrupa yolunda

1953 yılında kurulan Özcanlar Köfte’nin Genel Müdürü Mestan Özcan, “Tekirdağ köftesini önce şehir dışına çıkardık. İstanbul’daki restoranımıza her gün yüzlerce kişi geliyor. Bu sayede yıllık ciromuz 25 milyon lirayı buldu. Şimdi yurtdışında restoran açmayı planlıyoruz. Karayoluyla Türkiye’ye gelenler İstanbul’a geçişte restoranlarımıza uğruyor. Buradaki ilgi bizi Avrupa’ya yöneltti. Üzüm suyu ve peynir helvasını da markalaştıracağız” dedi.

Et market açtı
1994 yılında ikinci kuşağın yetişmesiyle birlikte yeni bir köfteci dükkanı açarak şube sayılarını arttırdıklarını dile Mestan Özcan, şöyle devam etti: “2000’li yılların henüz başında çok küçük olan besi ahırlarını modern tesisler haline getirip süt ve kontrollü besi sığırcılığı yapmaya başladık. 2002 yılında üçüncü şubemizi açtık. 2004 yılında ise her türlü teknik, hijyenik ve sanitasyon kurallarına uygun üretim yaptığımız üretim tesisimiz devreye girdi. 2005 yılında et marketimizi faaliyete aldık. 2007 yılı üretim tesislerimizi büyüttüğümüz ve kapasitemizi iki katına çıkarttığımız yıl oldu. 2008 senesinde ise İstanbul’daki Astoria Alışveriş Merkezi’nde dördüncü şubemizi açtık. Bu açılıştan sekiz ay sonra ise Tekirdağ’ın en büyük restoranlarından biri olan sahil şubemizi faaliyete geçirdik.”

Yüzde 15 büyüyor
Türkiye’de köfte tüketiminin son yıllarda hızlı bir büyüme yakaladığına işaret eden Mestan Özcan, şunları anlattı: “Son 4 yılda yeni restoran zincirleri ortaya çıktı. Bunlar köfte ağırlıklı restoranlar. Türkiye’de ciddi satış rakamlarına ulaştılar. Tekirdağ Köftesi de son yıllarda tüketiciler tarafından büyük ilgi görüyor. Sektörün yıllık büyüme hızı yüzde 15’leri buldu. Özellikle alışveriş merkezlerinde açılan köfte zincirleri sektördeki müşteri sayısını da arttırdı. Bu gelişmeler önümüzdeki dönemde Türkiye’den yeni markaların çıkmasını sağlayacaktır.”

Peynir helvasını da marka yapacak
Franchise sistemiyle Türkiye’deki şube sayılarını da arttırmak istediklerini anlatan Mestan Özcan, şu bilgileri verdi: “Üzüm suyu üretimimiz başladı. Peynir helvasını da marka haline getirmeyi planlıyoruz. Tekirdağ’ın yöresel tatlarını önce Türkiye’ye sonra dünyaya yaymaya çalışacağız.”
Hürriyet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52