Sağlıksız gıda mı, sağlıksız beslenme mi?

CAOBISCO yeni yayınladığı yıllık raporunda, “Sağlıklı veya sağlıksız gıda ayrımı yapılamaz, sağlıksız gıda değil, sağlıksız beslenme vardır” diyor.

Sağlıksız gıda mı, sağlıksız beslenme mi?

Avrupa çikolata, bisküvi ve şekerleme sanayileri derneği CAOBISCO yeni yayınladığı yıllık raporunda 'ayrımcı' gıda vergilerinin kaldırılması için çağrıda bulunarak, “Sağlıklı veya sağlıksız gıda ayrımı yapılamaz, sağlıksız gıda değil, sağlıksız beslenme vardır” diyor.

Üyeleri arasında Mars, Ferrero, Kraft / Cadbury ve Nestle gibi büyük firmaların bulunduğu CAOBISCO’nun raporunda 2011 yılında Danimarka, Finlandiya ve Macaristan gibi ülkelerde uygulanmaya başlayan ve şekerli mamuller sektörünü olumsuz etkileyen "yağ vergisi"nin AB pazarına zarar verdiği belirtiliyor.

Raporda, "Şeker vergisi, yağ vergisi gibi ayrımcı mali önlemler AB iç pazarının işleyişi ve uyumluluk açısından ciddi sorunlar oluşturmaktadır.  Gıda vergilerin sağlığa yaralarını gösteren herhangi bir kanıt bulunmamaktadır.  Bu vergiler şeker, tuz ve doymuş yağ içeriği yüksek gıdaların tüketimi de dahil olmak üzere, gıda tüketiminin azaltılmasında etkili olduğuna ilişkin hiçbir bilimsel veri yoktur " deniyor.

Bu vergilerden en çok, gelirlerinin büyük kısmını gıdaya harcamak zorunda olan düşük gelirli ailelerin etkileneceği vurgulanıyor.

CAOBISCO ayrıca sağlık beyanları ile ilgili 1924/2006 sayılı AB Yönetmeliği Madde 4 uyarınca uygulanacak besin profillerinin daha ağır ulusal mevzuatlara yol açabileceği konusunda endişelerini dile getiriyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52