Fonksiyonel gıdaya lezzet uyarısı!

Fonksiyonel gıdaların birincil görevleri olan lezzet görevini yerine getirmedikleri sürece pazarda başarılı olamayacakları konusunda uyarı geldi.

Fonksiyonel gıdaya lezzet uyarısı!

Eureka'nın ortağı ve Gıda Bilimi Teknolojisi Enstitüsü'nde (IFST) görevli Dr. Lindsey Bagley fonksiyonel gıdaların tüketicilere sağlık faydaları sunabileceği ama normal bir gıda olarak birincil görevleri olan lezzet görevini yerine getirmedikleri sürece pazarda başarılı olamayacakları konusunda uyarıyor.

“Tüketici tercihleri söz konusu olduğunda, ilk sırayı lezzetin aldığını herkes bilir, peki ya görünüş, doku, koku ve viskozite için durum ne? Gıdaların formülasyonu ya da reformülasyonunda bir ürünün tüm bileşenlerinin dikkate alınması gerekir" diyor.

Bagley, NutraIngredients'a yaptığı açıklamada fonksiyonel bileşenlerin kullanılması konusunda zorluklar yaşanabileceğini ve bunun çözümü için bütünsel bir yaklaşım gerektiğini vurguladı.

“Ürünün sadece tek bir yönünü ele alamazsınız. Ürünün kokusu, hissi, tadı gibi her açıdan değerlendirileceği bir yaklaşım gereklidir. Üründen bir şeyi çıkardığınızda ya da ürüne bir şey eklediğinizde ürünün temel kompozisyonun değişeceği açıktır. Bu yüzden maddelerin yeni kombinasyonun birbirlerine nasıl tepki vereceğini ve bunun matrisi nasıl etkileyeceğini iyi hesaplamak gerekir. Günümüzde çok geniş bir bileşen portföyü var. Ancak bu kadar çok seçeneğin olması her zaman işleri daha kolay hale getirmiyor. Doğru tercihi yapmak büyük bir sorumluluk getiriyor." diye ekledi.

Bagley, fonksiyonel bileşenlerin herhangi bir gıda formülasyonunda kullanılan bileşenlerden çok farklı olduğu konusunda uyararak “Bir ürüne eklediğiniz fonksiyonel bileşenler doğru olmadığında ürün bir alien'e dönüşebilir” diyor.
Gıdahattı

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52