Sıcak bir şifa kaynağı: Tarhana

Tarhananın, özellikle sonbahar ve kış aylarında görülen gribal hastalıklara karşı sağlığı koruyucu etki yaptığı belirtildi.

Sıcak bir şifa kaynağı: Tarhana
Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez damak tatlarından ''tarhana çorbası''nın, grip, nezle, soğuk algınlığı gibi birçok hastalığa karşı insan vücudunu kalkan gibi koruma özelliği bulunuyor. Tarhana, içindeki yoğurt, soğan ve baharatların uzun süreli fermantasyona tabi tutulması dolayısıyla kalın bağırsağı koruyor aynı zamanda antioksidan etki de gösteriyor.

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Beslenme Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Karakaya, tarhananın geleneksel bir ürün olduğunu ve yaşatılması gerektiğini söyledi.
Tarhanada yoğurt, kırmızı biber, domates, soğan gibi sağlığa yararlı bileşenler bulunduğunu belirten Prof. Dr. Karakaya, tarhanadaki yoğurt ve laktik asit fermantasyonunun, kalın bağırsağın sağlığı için faydalı olduğunu kaydetti. Karakaya, insan sağlığını koruyucu etkisi bulunan tarhana geleneğinin mutlaka yaşatılması gerektiğini ifade etti.

Gediz ilçesinde 3 kuşaktır tarhana üretimini modern fabrikada devam ettiren ailenin son temsilcisi Bahadır Oyan ise ürünlerinin tamamen doğal olduğunu ve eskiden anne ve ninelerinin yaptığı usullere uygun olarak tarhana ürettiklerini söyledi.

Tarhana yapımında kırmızı biber, nane, yoğurt, soğan, ekşi maya ve un kullandıklarını anlatan Oyan,  malzemeleri makinede karıştırdıktan sonra dinlenmeye aldıklarını söyledi. 2-3 hafta dinlenip fermantasyonu yapıldıktan sonra da tarhanayı bez raflara kaşıklarla döktüklerini söyleyen Oyan, tarhanayı 10-15 gün de kurutup elekten geçirdikten sonra paketleyip satışa sunduklarını belirtti.

Gediz tarhanasının en büyük özelliğinin, fermantasyonun çok uzun tutulması ve içinde hiçbir katkı maddesinin olmaması olduğunu ifade eden Oyan, sonbaharda ve kışın taleplerde büyük artış yaşandığını ve tarhananın tamamen şifa kaynağı bir ürün olduğunu kaydetti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52