Ünlü şef Türk Mutfağını dünyaya anlatacak

Michelin ödüllü şef Joseph Viola, Türk mutfağının dünyaca tanınmayı hakettiğini ve buna yardımcı olmak için İzmir'e geldiğini söyledi.

Ünlü şef Türk Mutfağını dünyaya anlatacak
Türk mutfağı içinde özellikle ot yemekleriyle bilinen Ege Mutfağı'nı dünya çapında tanıtmak amacıyla Türk-Fransız ortaklığıyla bir çalışma başlatıldı. İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü'nün yürüttüğü proje kapsamında Fransa'nın Michelin yıldızına sahip ünlü şefleri ve gastronomi yayınlarından temsilciler İzmir'e gelecek.

Dünya Aşçılar Başkenti olarak kabul edilen Fransa'nın Lyon kentindeki aşçılar topluluğu "Les Toques Blanches du Monde"a bağlı Michelin ödüllü şef Joseph Viola, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin başlattığı "Ege Mutfağına Yıldız Kazandırma Projesi" kapsamında İzmir'e geldi.

Kentteki yöresel yemekler yapan restoranları ziyaret ederek tadımlar yapan Viola, üniversite öğrencilerine Fransız mutfağı hakkında uygulamalı eğitim verdi.

Viola, Türk mutfağının dünyada tarihi zenginliğiyle tanındığını, Avrupa'da çok tüketilen baharatlı yemeklerin kökeninin Osmanlı mutfağı olduğunu ancak günümüz Türk mutfağının yeterince tanınmadığını ifade etti.

"Türk mutfağı dünyaca tanınmayı hakediyor, buna yardımcı olmak için buradayız" diyen Viola, yaptığı incelemede Ege Mutfağı'nda yemeklerin mevsim sebzeleri ve meyveleriyle yapılması ve yabani otların sıkça kullanılmasından etkilendiğini, ilk ziyaretinde tattığı bazı yemekleri kendi menülerinde kullanmaya karar verdiğini söyledi.  

Viola, şöyle konuştu:
"Ege Mutfağı'nda lezzet konusunda hiçbir sıkıntı yok ancak sunum yönünde eksikler saptadık. Sunum tarzında yeniliklere, farklı bakış açılarına ihtiyaç var. Lezzet bakımından da belki bazı katkılarda bulunabiliriz. Proje kapsamında öncelikle öğrencilere uluslararası standartlarda yemek sunumu hakkında bilgi vereceğiz. Bir kaç öğrenciyi Lyon'a staja götüreceğiz. Gelecek dönemde farklı şefler de projeye katılacak."

Proje Koordinatörü Sırma Güven ise dünyada sayılı otel, restoran ve şeflere verilen Michelin yıldızının gastronomi konusunda en seçkin kriter olduğunu, Ege Mutfağı'nın tanınabilmesi için öncelikle Ege'ye Michelin yıldızının kazandırılması gerektiğini ifade etti.

Bu hedef kapsamında ünlü Michelin yıldızlı şeflerle temasa geçtiklerini anlatan Güven, şu bilgileri verdi:
"Şeflerimiz İzmir'e gelerek Ege Mutfağı'nı inceleme imkanı bulacak. Ayrıca İEÜ öğrencilerine İzmir ve Lyon'da eğitimler verecek. Bu süreçte Fransız şefler, İzmir'deki aşçılarla biraraya gelerek deneyimlerini paylaşacak. Proje kapsamında ünlü şeflerin yanında gastronomi yayınlarından temsilciler de İzmir'e gelecek. Son adımda ise Fransa'da geniş katılımlı bir Ege Mutfağı etkinliği düzenlenecek."

Sırma Güven, Japon mutfağının benzeri adımları izleyerek bugün dünyaca tanınır hale geldiğini, Türk ve Ege Mutfağı'nın da sunum ve tanıtım eksiklerinin tamamlanmasıyla orta vadede benzeri bir başarı hikayesini yazabileceğini, bunun Ege'de gastronomi turizminin canlanması konusunda da etkili bir başlangıç olacağına inandığını ifade etti. 

Ege Bölgesi'nin turizmde yüksek gelir grubunu hedefleyen alternatif dallarda büyümesinin amaçlandığına dikkati çeken Güven, coğrafik ve tarihi güzelliklerinin yanı sıra ziyaretçisine benzersiz deneyimler sunmayı vaat eden bir mutfağa da sahip olunması gerektiğini sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52