Tandırlar kadınların elinde şekilleniyor

Samandağ ilçesinde kadınlar, aile bütçesine katkı sağlamak amacıyla killi topraktan ekmek pişirilen tandır yapıyor.

Tandırlar kadınların elinde şekilleniyor
Hatay'ın Samandağ ilçesinde kadınlar, killi topraktan ekmek pişirilen tandır yapıyor. Kadınlar, elde ettikleri gelirle hem çocukları okutuyor hem de eşlerine destek oluyor.

Samandağ ilçesinde kadınlar, aile bütçesine katkı sağlamak amacıyla killi topraktan ekmek pişirilen tandır yapıyor.
Samandağ'a bağlı Yeşilköy'de hemen her evin bahçesindeki tandırlar dikkati çekiyor. Kadınların iş kapısı halini gelen tandır yapma geleneğini köyde adeta bilmeyen yok. Yaşlısı, genci birçok kadının sabah erken saatlerinde başına geçtiği killi toprak, uğraşın ardından tandıra dönüşüyor.
Killi toprağı ayaklarıyla yoğurup, çamur haline getirdikten sonra elleriyle şekil veren kadınlar, satışını yaptıkları tandır sayesinde hem ev ekonomisine katkı sağlıyor hem de bu mesleği yaşatıyor.
Kadın tandırcılardan Aliye Tepecik, yaz kış demeden aile bütçelerine katkıda bulunmak için bu işi yaptığını söyledi. Maddi imkansızlıklar sebebiyle okuyamadığını ifade eden Tepecik, üç çocuğu olduğunu ve onların okuması için elinden gelen gayreti gösterdiğini kaydetti.
Dağların yamacından çıkardıkları killi toprağı tandıra dönüştürmek için uzun uğraş verdiklerini ifade eden Tepecik, dağın eteğinden çıkarılan kili toprağı önce kurumaya bıraktıklarını daha sonra tekrar ıslatılan toprağı ayaklarıyla yoğurduklarını söyledi. Kıvama gelmesi için bir gün dinlenmeye bırakılan killi toprakla aşama aşama tandırı yaptıklarını belirten Tepecik,  tandır yapımı bittikten sonra yeşil kil ile pamuğu karıştırarak üst yüzeyi sıvadıklarını anlattı. Kilin sertleşerek kırılmasını önlemek için pamuk kullandıklarını vurgulayan Tepecik, ortalama 3 günde tamamlanan bir tandırı büyüklüğüne göre 30 ile100 liradan sattıklarını kaydetti.
Sevsem Üregen de tandırları ağırlıklı olarak Şanlıurfa, Gaziantep ve Osmaniye'ye gönderdiklerini, işlerinin zor ve çok zahmetli olduğunu kaydetti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52