Derik zeytininin hasadı başladı

Mardin'de babadan ve dededen kalma yöntemlerle organik olarak yetiştirilen Derik halhalı zeytinlerinin hasadına başlandı.

Derik zeytininin hasadı başladı
Derik Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Erkan Doğan, yetiştirdikleri zeytin çeşitlerinde hiçbir kimyasal gübre ve ilaç kullanılmadığını belirterek, "Tamamen organik yetiştirilen Derik halhalının asit oranı 0,08. Bu çok güzel bir rakam, asit yok denecek kadar az" dedi.

Derik'te bu yıl 5 ton rekolte beklediklerini belirten Doğan, yörenin zeytin çeşitleriyle zengin olduğunu ve en önemlisinin de Derik halhalı zeytini olduğunu dile getirdi. Derik orijinli olan halhalı zeytininin daha çok yağlık olduğunu fakat bunun yanında sofralık olarak da kullanılmakta olduğunu ifade eden Doğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Derik halhalı türü zeytin babadan kalma ilkel yöntemlerle kırma yeşil zeytin olarak tüketilmektedir. Rekolte olarak bir sene var, bir sene yok. Bu sene var senemiz. Beklentimiz çok iyi. Yüzde 80 oranında rekolte bekliyoruz. 50 bin dekarlık alandan yaklaşık 5 bin tona yakın zeytin beklentimiz var. Bu, diğer bölgelere nazaran azımsanacak bir rakam olabilir. Ancak bizim bölge şartlarına göre iyi bir rakamdır."

Zeytinciliğin, ilçe halkının yüzde 50'sinin geçim kaynağı olduğunu da dile getiren Doğan, halhalı türü zeytinin pek ihraç edilmemesini ise üretimin çevre il ve ilçelere ancak yetiyor oluşuna bağladı. Bölgede bilinçli üretici olmaması gibi bir eksiklikleri olduğunu belirten Doğan, daha kaliteli ürün ve üretici yetiştirmek istediklerinin altını çizdi. Doğan açıklamasına “Bu bölgedeki iri kalibreli zeytinlerimiz Aydın pazarına gönderiliyor. Aydın'da işlendikten sonra Romanya pazarında satılıyor. Diğer yağlık çeşitlerimiz de kombine sistemlerimiz olmadığı için çevre illerde yağı çıkarılıp değişik pazarlarda satılıyor. Açıkçası ilerleyen süreçte şöyle bir düşüncemiz var, markalaşmak ve Derik'e özgü ürünler yetiştirmek" şeklinde devam etti.

“Bir Tane Yediğin Zaman Bir Daha Yiyeyim Dersin”
Derik'teki zeytin üreticilerinden Hatip Yapıştıran da ürettikleri zeytinin yağ oranının yüksek olmasından dolayı tadının çok iyi olduğunu söyleyerek zeytinin daha çok hediyelik olarak şehir dışına çıktığına dikkat çekti. Yapıştıran, "Derik zeytininin yağ oranı yüksek olduğundan dolayı bir yiyen ikinci kez mutlaka Derik'ten bir dost edinmek zorunda kalır. Çünkü Derik'in zeytini hakikaten sofralıktır. Tadına doyum olmuyor. Bir tane yediğin zaman 'bir daha yiyeyim' dersin. Onun için Derik zeytininin özelliği sadece yağı değildir. Derik zeytininin yetiştiği bölge taşlıktır. Özellikle taşlık yerin zeytini yağlı olur. Fazla su da istemez" diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52