Arı ve balın gizemli dünyası bu müzede

Dünyanın sayılı bal üreticilerinden olan Türkiye, arıcılığın yüzlerce yıllık tarihi serüvenini bu müzede sergiliyor.

Arı ve balın gizemli dünyası bu müzede

Arıcılığın mağara resimlerinden başlayıp günümüz modern teknolojilerine kadar uzanan yüzlerce yıllık tarihi serüveni, Çine Arıcılık Müzesi'nde sergileniyor.

Arıcılığın yüzlerce yıllık tarihi serüveni, Çine Arıcılık Müzesi'nde sergileniyor.

Uzman Arıcılık Teknikeri ve Çine Arıcılık Müzesi Sorumlusu Hüseyin Basri Çalışkan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca özel statü verilen müzenin Adnan Menderes Üniversitesi'ne (ADÜ) bağlı olarak faaliyet gösterdiğini söyledi.

Çine Arıcılık Müzesi'nin Türkiye'de ilk, dünyada ise 77. olduğuna işaret eden Çalışkan, insanlığın arılarla ilk tanıştığı dönemde mağaralara çizdikleri resimlerden Antik Yunan'da kullanılan kovanlara, Mısır lahit mezarları üzerindeki arıcılık kabartmalarından günümüz modern kovanlarına kadar arıcılık tarihi ve kültürünün müzede görülebildiğini kaydetti.

"Çocukların arı korkusunu yenmeye çalışıyoruz"
Müzedeki koku ve gözlem kovanları ile çocukların arı korkusunu yenmeye çalıştıklarını da ifade eden Çalışkan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Müzemizde arıcılık tarihini tanıtmanın yanı sıra koku ve gözlem kovanları vesilesiyle çocukların arı korkusunu yenmeye çalışıyoruz. Müzeyi ziyarete gelen çocuklar arı kovanının sesini duyup kokusunu hissedebiliyor. Cam kovanların arkasından arıları izleyip onların danslarını, birbirleri ile ilişkilerini gözlemleyebiliyor. Çocuklara arılarla ilgili aydınlatıcı bilgiler veriliyor. Böylelikle müzeye arılardan korkar bir şekilde gelen çocuklar, bu korkularını yenerek arıları severek ayrılmış oluyor."

Çalışkan, haftanın 6 günü açık olan müzede belirli aralıklarla arıcılara yönelik eğitim programları düzenlediklerini de sözlerine ekledi. 

Güncelleme Tarihi: 11 Aralık 2013, 14:50

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52