Türkiye tarımdaki birikimini Benin ile paylaşacak

Türkiye'nin Afrika açılımı tarım alanında da devam ediyor. Bakan Eker, Benin Cumhurbaşkanı Thomas Boni Yayi'ye destek sözü verdi.

Türkiye tarımdaki birikimini Benin ile paylaşacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi EkerBenin'de tarımsal mekanizasyon ve üretim çeşitleri konusunda sıkıntılar olduğunu belirterek, "Türkiye sahip olduğu teknik imkanlar ve bilgi birikimini Benin ile paylaşabilir”dedi.

Resmi bir ziyaret amacıyla Ankara'da bulunan Benin Cumhurbaşkanı Thomas Boni Yayi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'i kabul etti. Sheraton Otel'de gerçekleşen görüşmede Bakan Eker, konuk cumhurbaşkanının tarımsal destek konusundaki taleplerine olumlu cevap verdi. Türkiye'nin tarım ve hayvancılıkta elde ettiği başarıları Benin ile paylaşmak istediğini belirten Bakan Eker, bu konuda iki ülke yetkililerinin işbirliği yapması gerektiğini söyledi. Bakan Eker, Benin Cumhuriyeti'nin sahip olduğu kaynakları itibariyle tarımsal üretim konusunda önemli bir potansiyeli sahip olduğunu vurguladı. Ülkenin tohum üretiminin önemli bir kısmını oluşturan yağlı tohum konusunda istenilen verimi alamadığını kaydeden Bakan Eker, "Benin'de tarımsal mekanizasyon ve üretim çeşitleri konusunda sıkıntılar var. Türkiye sahip olduğu teknik imkanlar ve bilgi birikimini Benin ile paylaşabilir. Bu konuda istekliyiz. Beninli teknik elemanları biz burada eğitebiliriz. Aydın Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü bu konuda önemli araştırmalar yapıyor. Benin'e de önemli katkılar sunabilir" ifadelerini kullandı.

Bakan Eker, özellikle sertifikalı pamuk tohumluğu konusunda Türkiye'nin Benin'e önemli katkılar sağlayabileceğini anlattı. Benin'in tarımsal potansiyelinin iyi belirlenmesi ve Türk işadamlarının bu ülkeye yatırım yapabilmesi için daha fazla bilgiye ihtiyaç bulunduğunu ifade eden Eker, kendilerinden somut projelerle talepte bulunulmasını istedi.   Benin'in tarıma dayalı sanayi ve gıda sanayinin kurulmasına önem vermesi gerektiğine işaret eden Bakan Eker "Biz 2006 yılında Kırsal Kalkınma projeleri başlatarak, kırsal kesimde yaşayanları ekonominin içine çektik. Küçük ve orta ölçekli projelerle kırsalda yaşayan insanlar üretken hale geldi ve ekonomiye önemli katkılarda bulunuyorlar şimdi. Sizinle de bu konuda proje paylaşımında bulunabiliriz" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Yayi’nin ziraat meslek lisesi kurulmasına katkı sağlanması konusundaki talebine de olumlu cevap veren Bakan Eker, TİKA ile yapılacak görüşmelerin ardından bu konuda gereken desteğin verileceğini bildirdi.

Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2013, 13:33

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52