banner50

banner52

05 Nisan 2020 Pazar

Gıdalardan koronavirüs bulaşır mı?

Kuru fasulyeyi zamda yalnız bırakmadılar

Fiyatındaki artışla son dönemde gündeme gelen kuru fasulyeyi, pirinç ve mercimek yalnız bırakmadı.

banner46
15 Ocak 2014 Çarşamba 12:28
Kuru fasulyeyi zamda yalnız bırakmadılar

Ağustos ayından bu yana fiyatı sürekli artan kuru fasulyenin toptancı fiyatı yüzde 100'e yakın artarken, son iki ayda kırmızı mercimek yüzde 50, pirinç ise yüzde 40 oranında zamlandı. Kasım ayından bu yana tırmanışa geçen bakliyat ürünlerinde fiyatlar yüzde 20 ile 100 oranında arttı. Hasat dönemine göre en az fiyat artışı yüzde 20 ile nohutta yaşanırken, bakliyat ürünlerinde en fazla fiyat artış kuru fasulyede oldu. Fasulyeyi, kırmızı mercimek ve pirinç izledi.

Türkiye'de en çok tüketilen Konya yöresine ait sıra cinsi kuru fasulye zam şampiyonu oldu. Toptancılarda eylül ayında kilogramı 3,20 lira olan kuru fasulye yüzde 100 zamlanarak 6,50 liradan satılmaya başlandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yayımladığı "Bakliyat Fiyat Araştırması"na göre kuru fasulye marketlerde 6,95 ile 16,90 lira arasında değişen fiyattan satılıyor.

İzmir Gıda Çarşısı'nda toptan bakliyat ürünleri ticareti yapan Osman Perşembe, kuru fasulyede fiyat artışının geçen ağustos ayında başladığını söyledi. Perşembe, ağustos ayında kilogramı 3 - 3,20 lira olan kuru fasulyenin ocak ayı başında 6 - 6,50 liraya yükseldiğini kaydetti. Kuru fasulyede son 10 gündür azalan taleple fiyat artışının da durduğunu belirten Perşembe, kırmızı mercimek ile pirinçte ise artışın devam ettiğini dile getirdi.

Kasım ayı başına göre kırmızı mercimeğin kilogramının yüzde 50 artışla 1,60 liradan, 2,50 liraya çıktığını belirten Osman Perşembe, aynı dönemde pirinç fiyatının ise yüzde 40 artışla 2,50 liradan 3,50 liraya yükseldiğini söyledi. Toptancı fiyatları ile perakende arasında fark bulunduğuna dikkati çeken Perşembe, kırmızı mercimek ile pirinçte fiyat artışının sürdüğünü kaydetti.

Üretim düşüyor
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre tahıl ürünleri üretimi gerilerken, ithalat artıyor. 2004 yılında 250 bin ton olan kuru fasulye üretimi, geçen yıl 195 bin tona, aynı dönemde 480 bin ton olan kırmızı mercimek 395 bin tona, 60 bin ton olan yeşil mercimek 22 bin tona, 620 bin ton olan nohut ise 506 bin tona geriledi.

2004 yılında 13 bin 748 ton olan kuru fasulye ithalatı kuraklığın yaşandığı 2009 yılında 53 bin 273 tona çıktı. Türkiye geçen yılın ilk 9 ayında 18 bin 971 ton kuru fasulye, 88 bin 366 ton kırmızı mercimek, 36 bin 885 ton da nohut ithal etti.

banner21

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    Kırmızı et fiyatlarının artışı hangisi ile ilgilidir?

    NAMAZ VAKİTLERİ
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    SAYFALAR
    KARİKATÜR
    SENDE YAZ
    Ziyaretçi Defteri
    Ziyaretçi Defteri

    Siz de yazmak istemez misiniz?

    Ziyaretçi Defteri
    ARŞİV
    banner20