İki bakanlığa "gıda takviyesi" için ağır suçlama

RTÜK Üyesi Esat Çıplak, ”Yan gelip yatıyorlar. Ölümler olursa bu iki bakanlık sorumludur” dedi.

İki bakanlığa
RTÜK, gıda takviyesi ürünlerle ilgili bir rapor hazırladı. Raporda, Sağlık Bakanlığı ile ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlıklarının, insanları yanıltan yayınlara rağmen önlemlerde yetersiz kaldığına dikkat çekilerek sert uyarı yapıldı. MHP Kontenjanından seçilen RTÜK Üyesi Esat Çıplak, ”Yan gelip yatıyorlar. Ölümler olursa bu iki bakanlık sorumludur” dedi.

RTÜK Uzmanları’nca hazırlanan ve üst kurula sunulan gıda takviyesi ürünlerle ilgili rapor, iki bakanlık müsteşarlarının da katılacağı 16 Eylül’deki toplantıda değerlendirilecek. Raporda yer alan tespitler dikkat çekici...

REKLAMLARLA TÜKETİCİ ALDATILIYOR
“Takviye edici gıdalara, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izin veriliyor. sağlık bakanlığı ise sağlık beyanlarını inceliyor. Bakanlık, bazı firmaların izin esnasında mevzuata uygun şekilde sağlık beyanında bulunduklarını; ancak reklam ve satış aşamasında bu beyanların dışına çıkılarak, ürünlerin pek çok hastalığa karşı tedavi edici etkisinden bahsedilip tüketiciyi aldatıcı, yanıltıcı, onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici şekilde davrandıklarını beyan etmektedir. Bu nedenle bazı yayınların ‘genel sağlık’ kapsamında değerlendirilip ve mevzuata eklenmesi gerekmektedir.

GİZLİ REKLAM

Bazı programlarda gizli ticari iletişim yapılmaktadır. Bu çerçevede sağlık söyleşi programlarında özellikle (Açık isim veriliyor) konuk olduğu programlarda hem reklam yapılıyor hem de izleyici yönlendiriliyor. Gıda takviyesi ürünlerle ilgili verilen cezalarda da adaletsizlikler bulunuyor. Uydu yayınları dahil tüm yayınlar adil biçimde izlenmelidir.

HER ÜRÜN SORULACAK
Yayın yapılan her ürünün, ürün bazında Sağlık Bakanlığı’na sorularak ürünün içeriğinin sağlık açısından zararlığı olup olmadığı, iddia edilen etkiyi gösterip göstermediği istenmelidir. İnsanları yanıltan, yanlış yönlendiren bilgi ve tecrübe eksikliğini istismar eden bilgilendirme ve tanıtımlar yapılmamalıdır.”

ÖLÜMLERDEN BAKANLIKLAR SORUMLU
Üye Esat Çıplak, gıda takviyesi konusunun asıl muhattaplarının Sağlık Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlıkları olduğunu belirterek, RTÜK’ün bu konuda ciddi meşgul edildiğini belirtti. Çıplak şöyle konuştu :
“Bakanlıklar yetkilerini kullanmıyor. Yan gelip yatıyorlar. RTÜK ise bu konuda kanallara sürekli ceza vermekten bıktı. Türkiye’de ciddi bir pazar oluştu. Tarım Bakanlığı içeriğine bakarak ama etkilerine bakmadan izin veriyor ama cezayı RTÜK’ün vermesi bekleniyor. Bu nedenle ölümler olursa bakanlıklar sorumlu.”
hurriyet.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52