Sokakları leblebi kokan şehir

"Leblebi diyarı" Çorum'da üretilen 35 çeşit leblebi, Türk Cumhuriyetleri ve Balkan ülkeleri başta olmak üzere 15 ülkeye ihraç ediliyor.

Sokakları leblebi kokan şehir
"Leblebi diyarı" Çorum'da üretilen 35 çeşit leblebi, Türk Cumhuriyetleri ve Balkan ülkeleri başta olmak üzere 15 ülkeye ihraç ediliyor.

Çorum Leblebi Üreticileri ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Mustafa Gülşen, geçmiş yıllarda 4-5 ürün çeşidiyle tüketiciye sunulan leblebinin, tüketim alışkanlıklarının değişmesi üzerine 35 çeşide ulaştığını kaydetti.

Üreticilerin, tuzlu, çıtır, beyaz, soslu-baharatlı, çikolatalı, şekerli, kaplamalı, ballı-susamlı, sade ve cips leblebi olmak üzere meşhur "Çorum leblebisi"ni daha kaliteli üretmek için çaba gösterdiklerini vurgulayan Gülşen, tüketicilerin taleplerinin önemli olduğunu söyledi.

Gülşen, "Çorum'un sembolü leblebimizi, Türk Cumhuriyetleri ve Balkan ülkeleri başta olmak üzere 15 ülkeye ihraç ediyoruz. Avustralya, Fas, İsveç, Çin ve Yeni Zelanda gibi ülkelere leblebi gönderen firmalarımız da var. Leblebimize en fazla talep, Ortadoğu ve Körfez ülkelerinden geliyor" dedi.

Leblebi, nohudun günlerce uğraşı sonucu terbiyesi ve özel fırınlarda kavrulmasıyla elde ediliyor. Nohut, 3 ayrı günde 3 kez ısıtılma işleminden sonra bir alana serilerek dinlenmeye bırakılıyor. 15 gün bekletildikten sonra ıslatılarak kabarması sağlanan nohut, ertesi gün leblebi yapılacağı tavada önce ısıtılarak, sonra ''mafrak'' denilen aletle hafifçe bastırılarak kabuklarının çıkarılması sağlanıyor.

İki kez kavrulma işlemine tabi tutulan leblebi, sarı üstüne siyah benekli görünüm kazanıyor ve buna ''çifte kavrulmuş leblebi'' deniyor. Ayrıca leblebinin, çikolatalı, beyaz, karanfilli, biberli, şekerli ve sakız leblebi gibi 35 değişik türü buluyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52