Gıdanın uzmanları "gıda hilelerini" konuştu

GMO İstanbul Şubesi ve MÜTEF tarafından düzenlenen panelde, gıda güvenliği ve gıdada yaşanan hileler konuşuldu.

Gıdanın uzmanları

Gıda Mühendisleri Odası (GMO) İstanbul Şubesi ve Marmara Mühendis Mimar ve Teknik Elemanlar Federasyonu (MÜTEF) tarafından tertip edilen panelle gıda hileleri ve güvenliği masaya yatırıldı. Panelde bilinçli tüketimi ve tüketici adedini artırmak için yapılanlar, yapılacaklar da ele alındı.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 1 Oca 2013'te yürürlüğe girdi. Kanun ile iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin temini; mevcut şartların iyileştirilmesi için hem işverenin hem çalışanın görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülükleri ortaya koyuldu. Ayrım yapılmaksızın kamu ve özel sektör işverenlere, iş güvenliği ile sağlığı alanında genel bir sorumluluk yüklendi. Bütün bu konular Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ve MÜTEF tarafından tertip edilen ‘Gıda İşletmelerinde Gıda Güvenliği ve İş Sağlığı Güvenliği' başlıklı panelde mercek altına alındı.

Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Dik'in yönettiği panelde İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Gıda Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Heperkan, MARİFED Gıda Komitesi Başkanı Abdullah Yıldırım Demirci ve Tepe Akademi Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Sezgin Çelik söz aldı.

Panelde gıda hileleri ve güvenliğinin çokça tartışıldığına işaret eden MÜTEF Başkan Vekili Deniz Gürel, bu anlamda şirketlerin sorumluluklarının arttığını vurguladı.

Bir sunum yapan İTÜ Öğretim Üyesi Dilek Heperkan ise gelecek nesillerin sağlıklı ve güvenle büyümeleri adına atılması gereken adımların hemen atılması gerektiğini dile getirdi. Güvenli gıda, güvenli tüketim ve bilinçli tüketici oluşturulmasını, bireylere güvenli gıda sunulmasını önerdi. Heperkan, çalışmaların ertelenmeden başlaması için toplumun her kesimine çağrıda bulundu.

Tepe Akademi Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Sezgin Çelik de iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yasanın işletmelere ne gibi faydalar getireceği konusuna da değindi. İş sağlığı ve güvenliği kültürü oluşturulması için adım atılmasını tavsiye etti.

İşletmelerin uygulamalarına temas eden MARİFED Gıda Komitesi Başkanı Abdullah Yıldırım Demirci de üniversiteden yeni mezun olan gıda mühendisleri ya da son sınıf öğrencilerine eğitim, seminer ve staj ile yardımcı olunması gerektiğini belirtti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52