Bayburt Üniversitesi Gıda Mühendisliği öğrencileri, Uşak tipi tarhanadan, yağ ve tuz oranı azaltılmış cips üretti. Gıda Mühendisliği son sınıf öğrencileri Fatma Nur Demirbaş ve Tuba Hamur, yeni ürün geliştirme dersinde, tarhanadan ürettikleri cips ile katıldıkları Süleyman Demirel Üniversitesi Uluslararası Bilim ve Bahar Şenliğinde birinci oldu.
Bayburt Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı ve proje koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Ayla Arslaner, Fatma Nur Demirtaş ve Tuba Hamur adlı öğrencilerin, Uşak tipi tarhana ürettiklerini, bu tarhanayı farklı pişirme teknikleri uygulayarak cips haline getirdiklerini anlattı. Cipsin tamamen doğal ürünlerden elde edildiğini vurgulayan Arslaner, "Cipsimizin, piyasadaki ürünlere göre yağ ve tuz oranı daha az. Ürünümüz herhangi bir koruyucu, aroma ve katkı maddesi içermeyen, tamamen doğal ürünlerle elde edilmiş bir atıştırmalık. Bu proje ile 'Çay iç bağı dolaş, tarhana ye dağı dolaş' atasözünde yüksek besin değeri vurgulanan tarhananın, çocuklar başta olmak üzere her yaştan bireyin beğenerek tüketebileceği atıştırmalık ürün haline getirilmesi hedeflenmiştir. Ürünümüzle ilgili patent çalışmalarımız, araştırmalarımız devam etmektedir" diye konuştu.
Öğrencilerden Fatma Nur Demirbaş ise tarhananın geleneksel bir ürün olduğunu ifade ederek, "Daha kolay şekil verilebildiği için Uşak tipi tarhanayı tercih ettik. Ürünümüzde tam buğday unu, kepekli un kullanılmaktadır. Ürünümüzün besleyici özelliği yüksek" dedi.
Tuba Hamur ise besin değeri yüksek tarhanadan yeni bir ürün elde ettiklerini kaydederek, şunları söyledi:
"Tarhanayı, günün her saatinde başta çocuklar olmak üzere herkes tarafından tüketilebilir, atıştırmalık bir ürün haline getirdik. Bayburt yöresine ait tarhun otunu da kullanarak ürünümüze yöresel bir özellik kazandırdık. Ürünümüzün yağ ve tuz oranını düşürerek obeziteye karşı önlem almayı amaçladık. Diyet amaçlı ürün üretimi gerçekleştirdik."
aa.com.tr
Tarhanadan cips ürettiler
Bayburt Üniversitesi Gıda Mühendisliği öğrencileri, herhangi bir koruyucu, aroma ve katkı maddesi kullanmadan ürettikleri tarhanayı cips haline getirdi
YORUM EKLE
1
Bu haber kahve tiryakileri için!
2
Yabancı tohum üreticileri Bursa'ya akıyor
3
Yazın kanserden nasıl korunabilirsiniz?
4
Ucuz kaşar peynirinin sırrını açıkladı
5
Makarna eczanede satılır mı?
6
Rusya Türk sebzesine neden duvar oluyor?
7
Taşköprü sarımsağı korunmaya alınıyor
8
Amasyada en iyi kiraza en iyi teşvik
9
"2016 Bakliyat Yılı olsun" isteği
10
İhracatçının yeni gözdesi Baskil kayısısı
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
05:35
GÜNEŞ
06:59
ÖĞLE
12:57
İKİNDİ
16:10
AKŞAM
18:45
YATSI
20:04