Dolmalık domates ürettiler

Dolmalık biberden esinlenen ziraat mühendisi, 5 yıllık ıslah çalışması neticesinde şekli dolmalık bibere, tadı ise domatese benzeyen "dolmalık domates" üretti.

Dolmalık domates ürettiler
Antalya'da faaliyet gösteren bir tohumculuk firmasının sahibi ziraat mühendisi Büşra Yapıcı, yaklaşık 5 yıl önce bir turizm dergisinde okuduğu "Yabancı turistler domates dolması seviyor" haberinden etkilenerek, dolmalık domates üretme konusunda çalışmalara başladığını söyledi.

Normal domatesin yumuşak olması nedeniyle dolma yapımının zor olduğunu ve hemen dağıldığını anlatan Yapıcı, dağılmayan ama domates tadı verecek bir çeşit üzerinde çalıştığını bildirdi. Laboratuvar ortamında melezleme yöntemiyle ıslah çalışmaları yaptığını dile getiren Yapıcı, dolmalık domates tohumunu elde ederek, ilk üretimi bu yıl kendi serasında gerçekleştirdiğini kaydetti.

İlk üründen başarılı sonuç elde eden Yapıcı, şekli dolmalık bibere, tadı ise domatese benzeyen "dolmalık domates" üretti.

Dolmalık domatesi görenlerin şaşkınlık yaşadığına işaret eden Büşra Yapıcı, "Görenler 'domates bitkisinde biber' diye tepki veriyorlar. Ama kendilerine bunun biber değil, domates olduğunu anlatıyoruz. Aroması ve tadı domates ama şekli dolmalık biber. İçi açılıyor, dolmalık malzemeler yerleştiriliyor. Oldukça lezzetli dolması oluyor. Ben de domates dolmasını çok sevdiğim için bunu tercih ediyorum" diye konuştu.

Ürünün tescilini de almak için gerekli hazırlıkları yaptığını ifade eden Yapıcı, talebe göre üretim yapacaklarını bildirdi.

300 çeşit domates
Ziraat Mühendisi Yapıcı, 13 yıldır ıslah çalışmaları üzerinde çalıştığını ve bugüne kadar 300 çeşit domates tohumu üretimi yaptığını belirtti. Klasik ıslah yöntemiyle bunları gerçekleştirdiğini anlatan Yapıcı, 300 çeşit domatesten 6'sının tescilli olduğunu kaydetti.

Üretimde tat, aroma, verimlilik ve rafta kalma süreleri konularına önem gösterdiğini söyleyen Büşra Yapıcı, "Islah çalışmalarını yaparken tüketicinin ve üreticinin taleplerini değerlendiriyorum. Bunları karşılayacak yeni tohumlar üzerinde çalışma yapıyorum. 13 yılda önemli üretimler gerçekleştirdik" dedi.

Türkiye'de Türk ziraatçılara karşı bir ön yargının hakim olduğunu da ifade eden Büşra Yapıcı, yeni çeşitlerin genellikle İsrail ya da Hollanda'dan geldiğinin sanıldığını, oysa Türk ziraatçısının da önemli başarılara imza attığını vurguladı. Kendisini örnek olarak gösteren Yapıcı, "Hem kadınım hem de Türk ziraatçısıyım. Ama dünyada bulunmayan çeşitlerin üretimini yapabiliyorum. Bununla da gurur duyuyorum" diye konuştu.
hurriyet.com.tr

YORUM EKLE
YORUMLAR
Antalya
Antalya - 3 yıl Önce

Hibrit tohumdan yerel domates mi?? Kandırmayın insanları.

SIRADAKİ HABER

banner50

banner52