Çözüm süreci et sektörünü uçurdu

ETBİR Genel Başkanı Mustafa Bılıkçı, çözüm süreciyle birlikte et sektörünün yüzde 40 büyüme kaydettiğini söyledi.

Çözüm süreci et sektörünü uçurdu

Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Genel Başkanı Mustafa Bılıkçı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca mart ayında yürürlüğe konulan Et ve Et Ürünleri Tebliği ile piyasa şartlarının düzeldiğini belirtti. Bılıkçı, bazı tağşiş yapan firmaların teşhir edilmesiyle pazarda küçülme olduğunu ancak bu düzenlemenin kırmızı ve beyaz et karışımını ortadan kaldırmasıyla tüketicinin güvenini kazandıklarını söyledi.

SEKTÖR YÜZDE 40 BÜYÜDÜ
Bılıkçı, 'Bu tebliğden sonra sektörümüzde yaklaşık yüzde 40 büyüme gerçekleşti. Bu sene sonunda ise sektör 2012 yılına göre yüzde 15 civarında büyüyecek. Aslında bu yıl sonu itibariyle yüzde 60 büyüme oluşacak ama geçen yıl yüzde 40 kayıp oluştuğu için esas büyüme yüzde 15-20 olur' değerlendirmesinde bulundu. Et fiyatlarının çok yükselmesi nedeniyle ithal etin önünün açıldığını anlatan Bılıkçı, 'O dönemde 150 bin ton kırmızı et ithal edildi. Şu anda et ithalatı durdu. Bunun nedeni AB'deki fiyatların yükselmesi. 6 aydır et ithalatı yapılmıyor' diye konuştu.

İTHALAT AZALACAK
Bılıkçı, kırmızı et üretiminde geçen yılın ilk çeyreğine göre yaklaşık yüzde 22 artış görüldüğünü bildirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Bunun nedeni besilik hayvan yatırımlarının artması. Orta vadede kendimize yetecek hale geleceğimize ilişkin bir öngörümüz var. Üretimin artması ile et sektörünün ithalatı da azalacak. Yurt dışından Türkiye'ye oldukça talep var. Türkiye'de besiciliği iyi yerlere getirebilirsek önümüz açık. Bizde kesimin Müslüman usullerle yapılması da avantaj. Et fiyatlarımızı rekabet edebilecek düzeye getirirsek başarılı olabiliriz.'

ÇİN TUZU DÜZENLEMESİ
Bılıkçı, bakanlığın, et ürünlerinde 'Çin tuzu' denen monosodyum glutamat ile ürünlerin korunmasında kullanılan nitrata yönelik düzenlemeler yaptığını, temmuzda yürürlüğe konulacağını anlattı. Bılıkçı, 'Bunu koymazsak hiçbir değişiklik olmuyor' dedi.

Tedbirimizi aldık
Mustafa Bılıkçı, Ramazan ayında şarküteri satışlarına yönelik soruya, 'Ramazan kış aylarına gelince et ve et ürünleri tüketimi artıyor. Ama yaz aylarında vatandaş ilk bir hafta pastırma, sucuk koyuyor sofraya. Buna yönelik tedbirimizi aldık. Ancak sonraki haftalarda bu ürünlerin tüketiminde, tuz içermesi nedeniyle artış beklemiyoruz' cevabını verdi.

Yem fiyatlarının düşürülmesi doping etkisi yapar
Bılıkçı, Türkiye'de besilik dana fiyatının çok yüksek olduğunu, aynı nitelikteki bir dananın Kars yerine yurt dışından yarı fiyatına alınabildiğini söyledi. Besiciliğin gelişmesi için yem fiyatlarının düşürülmesi, bu sayede besilik dana fiyatlarının ucuzlaması gerektiğini ifade eden Bılıkçı, bir ton sucuktaki baharat miktarının 40 kilogram olduğunu kaydetti. Çözüm sürecinin et sektörüne nasıl etki ettiğinin sorulması üzerine Bılıkçı, 'Bu tabii ki etkiledi. 2010'da 10 tane dananın peşinde koşuyorduk. Şu anda 'bin tane dana gönder' diyoruz. Demek ki sektöre etkisi oldu' ifadesini kullandı.
yenisafak.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52