Gıdada destekleme politikası değişti

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tarım ve hayvancılıkta destekleme politikasını değiştirdiklerini belirtti.

Gıdada destekleme politikası değişti

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tarım ve hayvancılıkta destekleme politikasını değiştirdiklerini belirterek, belirli bir bölgede ve havzada yetişmeyen bazı ürünlere destek vermeyeceklerini söyledi. Çiftçinin bazı ürünleri, "Yetiştireceğim." diyorsa, bakanlığın ona, "Sen, burada yetişebilecek ürünleri yetiştiriyorsan, bu noktada destek verebilirim." cevabını vereceklerini kaydeden Eker, "Çünkü desteklemede kullandığımız para, milletin parasıdır. Onu bütün çiftçilerin menfaatine kullanmamız gerekmektedir." ifadelerin kullandı.

Ankara Tarım ve Hayvancılık Sektör Toplantısı Bilkent Otel'de yapıldı. Toplantıya Gıda ve Tarım Bakanı Mehdi Eker, Ankara Valisi Alaattin Yüksel katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Mehdi Eker, tarımı stratejik sektör olarak gördüklerini ifade ederek, "Hayatın her safhasında, insanlık tarihinin bütün aşamasında modası geçmeyen bir alandır tarım hayvancılık ve gıda. Önümüzdeki aletlerin bir kısmı 25 sene önce yoktu. Belki 50 sene sonra da olmayacak. Gıda ve tarım ise insanlık tarihi boyunca devam edecek. Bütün uzun vadeli meselelerde bir strateji sahibi olmamız gerekiyor. Bunu önemsediğimiz için biz de bir tarım kanunu çıkardık. Tarımla ilgili çıkardığımız kanunların ardından Türkiye'nin 24 milyon hektarlık alanda hangi ürünün yetiştirildiğini belirledik. Envarterimizi çıkardık 528 milyon data kullandık. 2 sene boyunca 200 kişilik bir ekip, hangi ürünler o bölgede hangi verimlilik düzeyi ile yetiştirilir, onun haritasını çıkardık." diye konuştu.

Bakan Eker 23 milyar dolar tarım hasılası ile bakanlığı devraldıklarını ifade ederek, 2007'den bu yana Türkiye'nin çiftçileri yine 24 milyon arazi üzerinde işlem yaparak, bu gün 62 milyar dolara hasıla elde ettiğini söyledi. Türkiye'nin son yıllarda kazandığı ivme ile Avrupa'nın birincisi, dünyanın ise 7'ncisi konumuna geldiğini kaydeden Bakan Eker, "Tarımda hasıla, kişi başına düşen gelir oranın 3 bin 500 dolar oldu. Dünyaya en çok un eden ihraç eden ülkesi haline geldik. Ama alacağımız yol var." dedi.

Konuşmasında Ankara'nın tarım ve hayvancıkta yaşadığı problemlere de değinen Bakan Eker, Ankara'nın tarım ve hayvancılıkta Türkiye'nin en önemli illeri arasında yer aldığını, fakat, başkent olması nedeniyle diğer problemleri ile ilgilenilmediğini anlattı. Eker, "Ankara'nın tarıma elverişli 1 milyon 250 bin hektar alanı var. Toplamda 45 bin çiftçi çalışıyor. Hububatta çok ileri olan Ankara, hayvancılık ve meyve sebzenin de gelişmiş. Ancak bu ürünlerdeki verimlik düzenli mi? Gıda ve sanayine dönüşebiliyor mu? Verimliliği artması için şartlar nelerdir? Bunları sorgulamamız gerekiyor." şeklinde konuştu.
Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52