Gıda üretimi yeterli, sıkıntı paylaşımda!

Gıda Bakanı Eker, dünyanın birçok ülkesinde, gıda güvenliğinin sağlanmasına katkıda bulunmak amacıyla, tarım alanında birçok faaliyet yürütüldüğünü anlattı.

Gıda üretimi yeterli, sıkıntı paylaşımda!
EİT üye devletleri Tarım Bakanları Antalya’da bir araya geldi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in başkanlık ettiği, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 5. Tarım Bakanları Toplantısı, Antalya’da başladı. Rixos Premium Otel'de yapılan toplantıya, Türkiye'nin yanı sıra İran, Azerbaycan, Tacikistan, Afganistan, KKTC'nin tarım bakanları ile Kırgızistan ve Pakistan'ın üst düzey bakanlık yetkilileri katıldı.

Toplantının ana gündemini küresel gıda güvenliği oluşturdu. Toplantıda konuşan Bakan Eker, toplantının bölgede işbirliğini güçlendirecek önemli bir platform olacağına işaret etti. Gıda güvenliğinin, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı bölgesi için önemli olduğunu dile getiren Bakan Eker, “EİT Bölgesi, yaklaşık 450 milyonluk nüfusuyla ve 7 milyon kilometre kare yüz ölçümüyle önemli potansiyele sahiptir. Bölgedeki toplam iş gücünün yaklaşık yüzde 40'ı tarım sektöründe istihdam edilmektedir. Tarımsal istihdam, bazı üye ülkelerde yüzde 80 düzeylerine kadar çıkmaktadır” diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Gıda Fiyat Endeksine göre yaz aylarında izlenen fiyat artışlarının yeni bir krizin öncüsü olarak değerlendirdiğini dile getiren Bakan Eker, "Ekim ayı endeksine baktığımızda, eylül ayında yayınlanan endekse göre yüzde 1 oranında azalma göze çarpmaktadır. Bu düşüş et fiyatlarında değişim olmaması, şeker ve süt ürünlerindeki fiyat artışının hububat ve yağ fiyatlarındaki azalışla dengelenmesi neticesinde gerçekleşmiştir. 2012 yılı fiyatları hala 2011 yılı seviyesinden düşüktür. Son dönemde farklı kuruluşlarca açıklanan fiyatlar incelendiğinde ciddi bir kriz durumu olmadığını görmekteyiz. Bu durum, tarımsal ürün ve gıda fiyatlarındaki dalgalanmalarının en büyük nedeninin spekülatif hareketler olduğunu düşündürmektedir. Bu durumda karar alıcıların suni bir krize neden olmadan piyasaları rahatlatacak tedbirleri almaları gerekmektedir. Bu kapsamda bölgesel ve küresel işbirliği ile ortak hareket son derece önemlidir" şeklinde konuştu.

Gıda güvenliğini tehlikeye düşürecek risklerin önceden tespit edilerek bu doğrultuda güvenlik ağlarının oluşturulması için EİT üyelerinin çalışmalarını el birliği ile artırması gerektiğini anlatan Bakan Eker, bu doğrultuda üye ülkelerin milli programları doğrultusunda bir bölgesel tarımsal kalkınma ve gıda güvenliği stratejisi hazırlanması yönünde karar alındığını, bu çerçevede Gıda Güvenliği Bölgesel Programı FAO ile işbirliği halinde bir Teknik İşbirliği Projesi hazırlandığını belirtti. Bakan Eker, projenin başarılı olabilmesi için üye ülkelerin projeyi sahiplenmesi gerektiğini dile getirdi.

Türkiye'nin son dönemde tarım alanında kaydettiği gelişmeler ile bölgesinde model olarak alınabilecek ülkelerden birisi haline geldiğini ifade eden Bakan Eker, Türkiye'nin, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) vasıtasıyla dünyanın birçok ülkesinde, gıda güvenliğinin sağlanmasına katkıda bulunmak amacıyla, tarım alanında birçok faaliyet yürüttüğünü anlattı.

Bakan Eker, dünyada yeterince gıda üretimi yapıldığını, ancak sorunun gıdaya üleşimde sıkıntılar yaşanmasından kaynaklandığını ifade etti. Bakan Eker, “Bu nedenle gıda güvenliği sorununun en az düzeye indirilmesi, sadece gıda üretiminin artırılması ile değil aynı zamanda nitelikli ürünlerin elde edilmesi ve elde edilen ürünlerin dengeli paylaşımı ile mümkün olabilecektir” diye konuştu.

Toplantıya İran Tarım Bakanı Sadegh Khalilian, Afganistan Tarım Bakanı Mohammad Asif Rahimi. KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, Tacikistan Tarım Bakanı Oosim Oosimov, Azerbaycan Tarım Bakanı İsmet Abbasov, Kırgızistan Tarım Bakan Yardımcısı Dzhumaüev Akylbek ile Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'na üye 8 ülkenin Tarım Bakanlığı üst düzey yöneticileri katıldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52