Zeytin ihracatında sevindiren artış

Zeytin ihracatı 2012'nin ilk 10 ayında % 5 artarak 155 milyon dolara yükseldi.

Zeytin ihracatında sevindiren artış
Zeytin ve zeytinyağı ihracatı 2012'nin ilk 10 ayında yüzde 5 artarak 155 milyon dolara çıktı. Sektörün 2023 yılı ihracat hedefi ise 3,8 milyar dolar...

Zeytin ve zeytinyağı sektöründe 2023 yılı hedefleri Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Güre Beldesi'nde bir kez daha gözden geçirildi.

"10 yılda ikiye katlandı"
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin son 10 yılda zeytin ağacı varlığını neredeyse ikiye katlandığını söyledi. Bu durumun ihracata da yansıyacağını belirten Büyükekşi, markalaşmanın önemini vurguladı.

Büyükekşi, "İhracatımızı artırabilmek için katma değeri yükseltmemiz gerekiyor. Bunun yolu da devamlılıktan kaliteden geliyor: Biz zeytinyağımızda da aynı şey var. O yüzden biz inevasyona Ar-Ge'ye, markaya ve tasarıma çok önem vermemiz gerektiğini söyledik" dedi.

AB'deki kota düşündürüyor!
2023'te yaklaşık 4 milyar dolar ihracat hedefleyen sektör temsilcileri Avrupa'daki kotalara dikkat çekti.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, "Avrupa Birliği Türk zeytinyağından yüzde 80 gümrük alıyor. Türk devletinin kota alması lazım, mesela Tunus’un 52 bin ton kotası var, Fas’ın 10 bin ton kotası var, Türkiye’nin de kota alması gerekiyor" diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52