Bu mantarın kilosu 3 bin avro!

Avrupa ülkelerinde çokça tüketilen trüf mantarı için Denizli'de trüf mantarı ormanı oluşturuluyor.

Bu mantarın kilosu 3 bin avro!
Orman Genel Müdürlüğü ve Muğla Üniversitesi'nin işbirliği ile Honaz Dağı Milli Parkı'nda trüf mantarı dikim töreni düzenlendi. Törene Denizli Valisi Abdülkadir Demir, 11. Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Memduh Hakbilen, Orman Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Çiftçi, Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Denizli Orman Bölge Müdürü Mümtaz Kanat ile davetliler katıldı. 7 hektarlık alana trüf mantarı dikilirken, dikilen mantarların 5 yıl sonra yetişeceği belirtildi. Bu mantar türünün Avrupa'da kilosunun bin Euro'ya kadar alıcı bulduğu belirtilirken, Denizli'ye yılda 700 bin Euro gelir getireceği kaydedildi.



Projenin yöneticisi Doç. Dr. Aziz Türkoğlu, trüf mantarının özellikle Avrupa ülkelerinde rağbet gördüğünü belirterek, "Dünyada trüf mantarının yüzde 45'ini Fransa, yüzde 35'ini İspanya ve yüzde 20'sini İtalya sağlıyor. En uygun koşullar Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz iklimindedir. Fiyatları türlerine göre değişmekle birlikte kilosu ortalama bin Euro civarındadır. Trüf talebinin her geçen gün artmasına rağmen üretimin azalması fiyatların artmasına sebep olmaktadır. Bu proje için Denizli pilot bölgedir. Daha sonra tüm Türkiye'de bunu uygulayacağız" dedi.

Bu mantar türünün Denizli'ye önemli bir katma değer sağlayacağını belirten Denizli Valisi Abdülkadir Demir de şunları söyledi: "Topraklarının yüzde 47'si orman olan Denizli'nin trüf mantarı açısından hem doğal alandaki hem de bizim burada dikeceğimiz yapay alanlar birlikte düşünüldüğünde önemli bir alana ve paya sahip olduğumuz görülüyor. İleride de büyük bir gelir elde edeceğimizi görüyoruz. Bu başarılı çalışmaları hep birlikte emek vererek yapmaya devam edeceğiz. Bu işi başlatan çok değerli bilim adamlarına da huzurlarınızda teşekkür ediyorum."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52