Gıda kaynaklı hastalıklar tehlike oluşturuyor

Uzmanlar, gıda kaynaklı hastalıkların, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde insan sağlığı üzerinde ciddi bir tehlike oluşturduğunu dile getirdi.

Gıda kaynaklı hastalıklar tehlike oluşturuyor

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Erzurum Avrupa Birliği (AB) Bilgi Merkezi, 'Gıda güvenliği' konulu seminer düzenledi.

ETSO Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen seminer, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hasan Akal'ın açış konuşmasıyla başladı.

Gıda güvenliğinin öneminden söz eden Akal, gerek tüketicinin bilinçlenmesi, gerekse ülkelerin gıda yasalarını güncellemeleri sonucunda, gıda güvenliği konusunda çok önemli değişimler olduğunu ve son yılların en önemli toplumsal konusu haline geldiğini söyledi. Gıda kaynaklı hastalıkların, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde özellikle çocuklar, yaşlılar ve hamileler başta olmak üzere insan sağlığı üzerinde ciddi bir tehlike oluşturduğunun altını çizen Hasan Akal şunları söyledi: "Bunun sonucunda, insanların sağlığını ve hayatını kaybetmesinin yanı sıra yapılan sağlık harcamaları da büyük ekonomik kayıplara sebep olmaktadır. Gıda güvenliği programlarının uygulanmasıyla bu tehlikeler en aza indirilerek meydana gelen hatanın nereden kaynaklandığı ve çözümü bulunabilmektedir. Halka güvenli gıdanın sunumu, otoritelerin sorumluluğunda olmasına karşın, güvenli gıdanın üretimindeki öncelikli görev, hem gıda hammaddesi ve hem de gıda ve içecek üreticilerine düşmektedir."

Son dönemde güvenilir gıda üretimi ve tüketimi ile ilgili toplumda ciddi endişeler yaşandığını ve gıda güvenliğine ilişkin kamuoyu duyarlılığının gün geçtikçe arttığına işaret eden Akal, "Tüketicinin bilinç düzeyi arttığı oranda; tüketici haklarına saygılı, ucuz, kaliteli mal ve hizmeti talep edecek, bu konuda tüm haklarını gözetecektir. Bir ülkede tüketici bilinci yükseldikçe, üretimin de niteliği, kalitesi ve verimliliği artacak, daha rekabetçi, sürdürülebilir ve çevreye saygılı bir üretim gerçekleştirilebilecektir." diye konuştu.

Seminerde daha sonra Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mükerrem Kaya ve aynı bölümde öğretim üyesi Doç. Dr. Güzin Kaban gıda güvenliği ve sağlıklı gıda üretimi konularında katılımcılara bilgi verdiler.

Erzurum AB Bilgi Merkezi, gıda güvenliği konusunda gösterdikleri hassasiyetten dolayı önceden belirlenen işletmeleri plaketle ödüllendirdi.
Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52