GIDAVİTRİNİ - Bir çok bilim insanı ve strateji uzmanı, gıdaya sahip olan toplumların güce de sahip olacağını dile getiriyor. Ve, bu gücü taçlandıran en önemli unsur ise sağlıklı beslenme.
Türkiye'de gıda hileleri bitmek tükenmek bilmiyor. Her geçen gün yeni bir "hile" haberini okuyuculara aktarıyoruz. Gıda hilelerine çözüm üretmenin yolu, bilgiyle donatılmış ehil insanların "gıda" işlerini omuzlamasından geçiyor. Yani gıda mühendislerinden geçiyor...
Ancak, gıda mühendisleri yıllardır süregelen ayrımcılık sonucu bugün bırakın tüketici sağlığını güvence altına alacak çalışmalar yapmayı, geçinmek için adeta kapı kapı gezdiriliyor.
Gıda mühendisleri, him işsizlik sorununa çözüm üretmek, hem de gıda güvenliğinin sağlıklı bir yapıya kavuşturulmasını sağlamak için sosyal medya üzerinden yeni bir kampanya başlattılar. #gidamuhendislerineadalet başlığıyla örgütlenen binlerce gıda mühendisi, Bakanlığın ismine "gıda" kelimesinin eklenmesiyle sorunların çözülemeyeceğine vurgu yapıyor.
Gıda mühendislerine adaletli davranmanın bu kadar zor olmadığı hatırlatılan kampanya kapsamında, Bakanlıktan verilen sözlerin tululması talep ediliyor.
Kampanya kapsamında farklı görüşlerini kamuoyuyla paylaşan gıda mühendislerinin bazı tespitlerini okuyucularımızla paylaşıyoruz.
Yorum sizlerin...
"- Gıda terörüne dur demek için daha fazla gıda mühendisi istihdam edilmeli. Gıda Danışmanlığı Projesi uygulanmalı!
- Sağlıklı nesil güvenilir gıda ile olur, gelişen sektörde denetimler yetersiz.
- Gıda denetimleri bu işin uzmanlarına, gıda muhendislerine bırakılmalı.
- Bakanlığın adına neden GIDA eklendi? Sözde değişim istemiyoruz.
- Gıda terörüne dur densin, gıda mühendisleri işini yapabilsin, hem özelde hem devlette.
- Ekmek denetimi sadece gramaj denetimi değildir!
- Denetimden önce zabıta saçlarını toplasın!"
PEKİ BAKAN EKER NE DİYOR
Atanamayan gıda mühendislerinin durumu hakkında dün TBMM'de konuşan GTHB Bakanı M. Mehdi Eker, şunları söyledi:
"2003-2013 yılları arasında Bakanlığımıza 6 bin 780 veteriner hekim, 8 bin 856 ziraat mühendisi, bin 493 gıda mühendisi, 409 su ürünleri mühendisi, 69 balıkçılık teknolojisi mühendisi, 4 bin 478 de diğer personel olmak üzere 22 bin 85 yeni personel alımı gerçekleşti. Tarım Bakanlığı'nın en son toplu personel alımı yaptığı yıl 1989'du. 1989'dan 2003'e kadar Tarım Bakanlığı hiç toplu eleman almadı. O tarihte de 250 kişi alındı. Bu süre zarfında 22 bin 85 kişi alındı.
Atama bekleyenlerle ilgili bilgi de şu; 6 bin 900 civarında veteriner hekim, 25 bin civarında ziraat mühendisi, 9 bin 489 gıda mühendisi, 4 bin 279 su ürünleri mühendisi ve 504 balıkçılık teknolojisi mühendisi var. Bizim normal programımızda, 'Alım için söz verdiler, sözlerini yerine getirsinler' diye buna dair hiçbir sözümüz olmadı. Programımız oluyor, program dahilinde mesela 2013 yılında 814 personel aldık. Yıl sonuna kadar 499 personel alımı daha yapacağız. Dolayısıyla yaklaşık bin 300 kişi... Bize tahsis edilen kadronun tamamı bu. 2014 yılında ise bütçe imkanlarıyla yapılacak, şu an için netleşmiş değil."
Ekmek denetimi sadece gramaj denetimi değildir
Türkiye'de gıda hileleri bitmek bilmiyor, ancak konuya çözüm bulması gereken gıda mühendisleri iş için kapı aşındırmaya devam ediyor!
YORUM EKLE
1
Günde 2-3 bardak süt içerek zayıflayın
2
C vitamini sadece bağışıklık için mi gerekli?
3
Çocuklara tv karşısında yemek yedirmeyin
4
Afyonkarahisar'da turşu mevsimi açıldı
5
Konya Şeker ozanları ağırladı
6
Balık, çocuğun beynini geliştiriyor
7
Amerika gıda yardımlarını kesiyor!
8
ABnin naylon poşetle mücadelesi
9
Hastaneler, gıda zehirlenmesine kayıtsız
10
İsmar zincirine iki yeni halka eklendi
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:35
GÜNEŞ
08:07
ÖĞLE
13:00
İKİNDİ
15:22
AKŞAM
17:43
YATSI
19:09