Afyonkarahisar'da turşu mevsimi açıldı

Afyonkarahisar’da yıllardır bu alanda hizmet veren turşucular, sofralardaki yeri artmaya başlayan bu lezzet hakkında bilinmesi gerekenleri anlattılar.

Afyonkarahisar'da turşu mevsimi açıldı
Afyonkarahisar’da 3 nesilden buyana tam 98 yıldan beridir hizmet vermekte olan Şapşapoğlu Turşucuları firmasının sahibi İsmail Kerim Akşap, kış mevsimin yaklaşması, havaların soğuması ile birlikte 10'ncu ayda başlayan ve 5'nci aya kadar devam eden turşu sezonunun açıldığını söyledi.

Turşunun insanlık tarihi kadar eski bir yiyecek olmasının, onun lezzetini köklü kıldığını ifade eden Akşap, "Hava sıcaklıklarının düşmesi ile birlikte satışlar da artıyor. Bakliyat tüketen bir milletiz. Bakliyatın yanında da turşu sofraların vazgeçilmez bir tadı, süsüdür. Turşunun tarihinin milattan öncesine kadar dayandığı biliniyor. Ülkemizde de turşu yaygın bir şekilde tüketiliyor. Özellikle de evlerde kuruluyor. Evlerden sonrada sanayiye de sirayet eden bir ürün. Son yıllarda saniyeleşme artınca ticarethanelerden alınan turşu daha hesaplı hale geldi. Evlerde birçok vatandaş turşu kurmaya çalışıyor, fakat başarılı olmayınca maliyeti artıyor. Kısacası evdeki hesap çarşıya uymuyor” dedi.

Filmlere dahi konu olan ‘En iyi turşu ne ile kurulur?’ sorusuna da yanıt veren usta turşucu İsmail Kerim Akşap, “Turşu sirke ile de limonla da kurulur, ikisi de turşunun lezzeti için vazgeçilmezdir” dedi.Evlerde turşu kuranlara da tavsiyelerde bulunana Akşap, “Vatandaşlar kurdukları turşuyu bir ay muhafaza etmeliler. Mümkün olduğunca karalık, serin ve soğuk ortamlarda saklanması gerekiyor. Normalde 50 çeşit turşu kuruyoruz. Ama bunların 20'si yenilebilir diğer 30 tanesi ise görsel amaçlı. Bizim işletmemizde en çok ilgiyi çeken turşu yumurta turşusu. Bunun yanında karnabahar, brokoli ve diğer meyve çeşitleri ile yapılan turşularımızda var” diye konuştu.
iha.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52