C vitamini sadece bağışıklığı güçlendirici bir vitamin olarak değil, sağlığı bir çok açıdan koruyan bir vitamin olarak görülmelidir.
Kılcal damarların kuvvetli olmasını sağlar. Vücutta eksik olması halinde, damarlar zayıflayacağı için ufak darbelerde bile kanamalar gerçekleşebilir.
Enfeksiyonlar, vücut doku ve sıvılarındaki C vitamini miktarını azaltır, çünkü mikroorganizmaların yıkımında ve bakterileri yok edecek öğelerin korunmasında C vitamini kullanılır. Vücudu enfeksiyonlara karşı koruyucu özelliği bulunur.
İnsan vücudunun bağışıklığını sağlayan öğelerden bazılarının düzeylerini arttırarak virüslerin aktivitelerini engeller.
Yara ve iltihaplanmalara karşı etkili olan steroidlerin sentezinde rol alır.
Demir, kalsiyum, tiamin, folik asit, A ve E vitaminlerinin vücutta elverişli bir şekilde kullanılmalarında etkili olur. Ayrıca bağırsak florasında ki olumlu etkisi ile, diğer B vitaminlerinin sentezinde de etkilidir.
Damar içi hücrelerinin ve LDL-kolesterolünün oksidasyonunu engelleyerek koroner kalp hastalığı oluşma riskini azaltır.
Karaciğer için koruyucu özelliktedir.
Katarakt gelişimini geciktirir.
Güneş ışınlarının oluşturduğu deri kanseri riskini azaltır.
C Vitamini Nerelerde Bulunur?
Kuşburnu
Hint kirazı (acerola)
Maydanoz
Asma yaprağı
Yeşil biber, Kırmızı biber
Kara lahana
Karnıbahar
Ispanak, Brüksel lahanası, Brokoli
Kivi, Çilek, Portakal, Limon, Mandalina, Kavun, Mango
Ülkemizde her mevsim C vitamini içeren sebze ve meyveler bulunur; ancak C vitamini içeren besinlerin varlığı kadar, besine uygulanan işlemler de önemlidir, çünkü uygulanan işlemlerde C vitamini kaybı olabilmektedir.
Sebze ve meyveler kesildikten veya pişirildikten sonra bekletilirse, vitamini kaybolabilir. C vitamini içerikli sebzeler bol suda pişirildiğinde, suda kolayca eriyebildiği için C vitamini pişirme suyuna geçer. Bu su atılır ya da süzülürse %50 80 oranında vitamin kaybı olur. C vitamininden en yüksek verimi alabilmek için, sebzeleri ancak pişecekleri zaman ayıklayıp kesmek, susuz veya çok az suyla pişirerek bu suyla birlikte tüketmek gerekir.
milliyet.com.tr
C vitamini sadece bağışıklık için mi gerekli?
C vitamini, askorbik asit olarak da bilinir. Suda eriyebilen ve vücutta birçok görevi olan bir vitamindir.
YORUM EKLE
1
Çocuklara tv karşısında yemek yedirmeyin
2
Afyonkarahisar'da turşu mevsimi açıldı
3
Konya Şeker ozanları ağırladı
4
Balık, çocuğun beynini geliştiriyor
5
Amerika gıda yardımlarını kesiyor!
6
ABnin naylon poşetle mücadelesi
7
Hastaneler, gıda zehirlenmesine kayıtsız
8
İsmar zincirine iki yeni halka eklendi
9
Simit Sarayı Forum Gaziantepte açıldı
10
Kivi ve nohut ithalatı gözetimli yapılacak
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:36
GÜNEŞ
08:08
ÖĞLE
13:00
İKİNDİ
15:22
AKŞAM
17:43
YATSI
19:09