Bulgarlar “İşkembe”den atıyorlar!

Geçtiğimiz yıllarda yaşanan baklava tartışmasının bir benzeri de işkembe çorbasında yaşanacak gibi görünüyor.

Bulgarlar “İşkembe”den atıyorlar!
Önceki yıllarda baklavayı Yunanlıların sahiplenmesiyle alevlenen yemek kapma tartışması işkembe çorbasıyla yeni bir boyut kazandı. Resmi makamların hala sessizleğini korumasına karşın sektör temsilcilerinden farklı açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Tüm Restoran, Lokanta ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Başkan Vekili ve Hacı Abdullah Lokantası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Korun, bu kadar lezzet çeşidinin bir başka ülkede olmadığına dikkat çekerek, “Bir lezzet hazinesinin mirasçıları olarak çok çalışmalıyız, Peynir, lokum, baklava, işkembe derken çok sayıda lezzetimizin tehlikede oloduğu gerçeğiyle karşı karşıyayız. Bu konuda, resmi makamlar, sektör temsilcileri, akademisyenler ve tüketiciler ayrı ayrı sorumluluklar üstlenmeli. Lezzetlerimizi tüm dünyaya tanıtmalıyız. Tescil işlemlerini dünya genelinde etkin olacak şekilde bitirmeliyiz.” Şeklinde konuştu.

Korun, bir taraftan var olan lezzetleri korumanın önemine dikket çekerken, diğer taraftan da binlerce yemek çeşidimizin kayıp olduğunu vurguladı.

Ayrıca olaya Anadolu’nun farklı illerinde de tepkiler gelmeye devam ediyor. Bir Bulgar gazetesinde yer alan makalede, "Bulgar peynirini Yunanistan'a kaptırdık. İşkembe, paça, sucuk, boza ve rakıyı kendi adımıza tescil ettirelim" yazısı Sivas'ı harekete geçirdi.

Bulgar gazetesi 24 Chasa'da Tihomir Tonçev imzalı makalede yer alan, "Bulgar peynirini Yunanistan'a kaptırdık. İşkembe, paça, sucuk, boza ve rakıyı kendi adımıza tescil ettirelim" çağrısının ardından açıklama yapan Sivas Lokantacılar ve Kebapçılar Esnaf Odası Başkanı Nazım Yiğit, işkembenin Türk kültürüne ait olduğunu ve lokantacılar olarak sahip çıkacaklarını söyledi.

Patent konusunda aynı şeyin daha önce Yunanistan ile de yaşandığını belirten Yiğit, Bulgaristan'ın Avrupa Birliğine girildiğinde yasaklanacak olan bir şeyin patentini neden almak istediğini anlamadığını söyleyerek, işkembe çorbasının, paçanın, sucuğun Türklere mal olmuş lezzetler olduğunu ve bunu tüm dünyanın bildiğini söyledi. Yiğit, özellikle işkembe çorbasını Türklerden başka kimsenin tam anlamıyla yapamayacağını da sözlerine ekledi.

Nazım Yiğit, "İşkembe çorbası ve diğer lezzetlerimizin patentleri alındığı takdirde lokantacılar olarak protestolar düzenleyerek gereken tepkiyi göstereceğiz" şeklinde konuştu.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52