Kestane şeker olunca fiyatı 10'a katlanıyor

Soğuk kış akşamlarının vazgeçilmezi olan ve çarşı-pazarda kilosu 6-8 liradan satılan kestanenin fiyatı, şekere dönüşünce yaklaşık 10 kat artıyor.

Kestane şeker olunca fiyatı 10'a katlanıyor
Kestane tezgahta 'kebaba' dönüşünce de fiyatı artıyor. Şehrine ve semtine bağlı olarak değişse de 'kestane kebap'ın yüz gramı tezgâhlarda 4-5 liradan satılıyor. Böyle olunca bir kilogram 'kestane kebap'ın fiyatı 40-50 lira arasında değişiyor. Üretim maliyetinin yüksekliği sebebiyle fiyatı artan kestane şekeri, son yıllarda önemli ihracat kalemleri arasına girdi. Türkiye'de yılda ortalama 50 bin ton kestane üretiliyor. 'Kestane şekeri'nin üretim merkezi Bursa'da, irili ufaklı 250 firma faaliyet gösteriyor. Üreticiler, kestanenin zorlu yolculuğu için mevsimlik işçi çalıştırıyor. Kestane şekerinin fiyatı markaya, kestanenin boyutuna, ambalajına göre değişiyor. Özel ambalajlarda kilogram hesabıyla satılan kestane şekerinin fiyatı, 15 ile 60 lira arasında değişiyor. Ambalajı değişen ürünün fiyatı da otomatik olarak artıyor. Pastörize olarak satılan kestane şekerinin kilosu 70 TL'yi buluyor. Özel kutularda genellikle gram hesabıyla satılan kestane şekerinin 625 gramlık spesiyal cinsi piyasada 59 liradan satılıyor.

Kestane tüccarı Erol Çağlayan, pazarda en kaliteli kestanenin kilosunun 8 liradan alıcı bulduğunu söylüyor. İlk kestanenin eylül ayı sonlarında Bursa'da çıktığını belirten Çağlayan, "Kestanenin çok fazla kırığı çıkıyor. Şekeri de ilave edersen maliyet artıyor. İşçilik giderleri de maliyeti artıran önemli bir husus. Firmalar kestane soyumu ve kontrolü için mevsimlik işçi istihdam ediyor. İşçiler, bantlardaki kestaneleri bıçakla tek tek kontrol ediyor. Hal böyle olunca tüm bunlar fiyata yansıtılıyor." diyor. Ünlü kestane şekeri firmalarından Kafkas AŞ'nin Genel Müdürü Ali Tatveren ise kestane şekerinin, kestanenin uzun süren bir yolculuğunun ürünü olduğunu dile getiriyor. Çin'den veya başka bir ülkeden kestane ithalatı yapmadıklarını kaydeden Tatveren, Türkiye'nin dünyanın en çok kestane yetiştiren ülkelerinden biri olduğunu söylüyor. Tatveren, kestane şekerinin pahalı olmasını işçilik, yüksek fire oranı ve şeker fiyatlarının yüksekliğine bağlıyor. 80 yıldan fazla süredir Bursa ve Türkiye'nin değerli gıda markalarından biri olduklarını belirten Tatveren, 450'den fazla insana istihdam sağladıklarını aktarıyor. Tatveren, merdiven altı üretimin ortaya çıkardığı haksız rekabetten yakınıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52