Biyogüvenlik Kurulu'ndan GDO açıklaması

GDO'lu pirinç olur mu, olmaz mı? Biyogüvenlik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hakan Yardımcı, bu soruya cevap verdi.

Biyogüvenlik Kurulu'ndan GDO açıklaması
GDO'lu mısır tartışmasının ardından gündemde şimdi GDO'lu pirinç tartışması var. Biyogüvenlik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hakan Yardımcı  "Ticari hale getirilmiş dünya piyasasında kullanılan "GDO'lu bir pirinç yok" diyor.



"GDO BULAŞMASI MÜMKÜN DEĞİL"



Gümrüklerde yakalandığı belirtilen pirince GDO bulaşmasının mümkün olmadığını ifade eden Yardımcı, "Genetiği değiştirilmiş soyanın geni pirince geçip pirinci genetiği değiştirilmiş hale getirmiyor. Böyle bir şey yok. Böyle bir bulaşma yok. Pirince genetiği değiştirilmiş pirinç hale getirilmesi diye bir durum yok. Yanında genetiği değiştirilmiş soya kalıntısı var diye. Böyle bir ey yok" diye konuştu.



NASIL BULAŞIR?



Yardımcı, GDO'nun başka bitkilerde nasıl bulaşabileceğini ise şu sözlerle anlattı:



"Canlı ise tarım alanında ise tozlaşma yolu ile yani üreme sırasında meydana gelebiliyor. O da ancak akrabasına atlayabiliyor. Yani geçiş birbiri ile akraba bitkiler. Örneğin genetiği değiştirilmiş soyanın genetiği değiştirilmemiş soyaya atlayıp genetiğini değiştirmesi ile olabilir."



GDO'lu yem ile beslenen hayvanlarda çeşitli araştırmaların yapıldığını ifade eden Biyogüvenlik Kurulu Başkanı, "Çeşitli çalışmalar var. Şu olabilir bu olabilir deniliyor ama tüm DNA parçacığı yok. Hayvanın dışkısında bulunan genellikle enzimler tarafından parçalanmış küçük parçalar ki bunlar aktif olmayan parçalar olarak düşünülüyor" dedi.



Hakan Yardımcı, Türkiye'de belirli sayıda GDO'lu ürüne izin verildiğini belirterek, "Sadece Türkiye'de 3 soya geni ve 16 çeşit mısır ve soya ilgili kısıtlı sayıda hayvan yemi amaçlı izin var. Bunun dışında gıda olarak izin yok" diye konuştu.



GDO'lu yem ile beslenen hayvanların rahatlıkla tüketilebileceğini belirten Yardımcı, "Hayvan beslemesine baktığımızda bunun genellikle kanatlı sektöründe kullanıldığını görüyoruz. Ama bizim izin vermiş olduklarımız kullanılıyor şu an Türkiye için söylüyorum. İnsanlar rahatlıkla izin verilen çerçeve içerisinde bu sistem içinde gıdalarını tüketebilirler" şeklinde konuştu.



Yardımcı, üniversitelerin GDO konusunu masaya yatırmaları gerektiğini de ifade etti.
trthaber.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52